Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/blendinblogled

Marketing

NEZAPOSLENOST NIJE BAUK

Premda se ispočetka mislilo kako će nezaposlenost biti jedan od najgorih simptoma recesije, najnovije statistike to jasno opovrgavaju. Naime, iako je broj nezaposlenih u prvih pola godine naglo porastao, od 1. srpnja rapidno je skočio i prosjek iznosa naknada za nezaposlene. Tajnu tog paradoksa pokušao nam je otkriti neimenovani visoki dužnosnik Vlade. „Cilj – što više socijale“, rezolutan je bio Vlade.

Čini se da su iza nas teška vremena u kojima su nezaposleni bili marginalizirani i obespravljeni; kada su u društvu i u društvu općenito morali biti kuš; kada su kao pripadnici rezervne armije rada dobivali samo najteže i najmizernije plaćene povremene poslove, te kada su, unatoč tome, nazivani lijenčinama i parazitima.
Najnoviji pokazatelji govore da nezaposleni također mogu uživati u radostima života. Dosadašnja iskustva govore da je samo potrebno izabrati pravi trenutak za otkaz, a svjetska recesija se pokazala pravom riznicom takvih trenutaka.


I svježe nezaposleni odsad mogu uživati na moru


Da nezaposlenost nije bauk pokazuje i primjer odnedavna nezaposlenog i preplanulog I. S.-a, kojeg je naš reporter Đuro Presretač susreo na brodu, na putu do jednog našeg živopisnog otoka. Njegov primjer zorno pokazuje da svježa nezaposlenost nosi brojne blagodati – zasluženi i neograničeni ljetni odmor, pun novčanik (što zahvaljujući već spomenutoj visokoj naknadi, što zahvaljujući basnoslovnoj ušteđevini od poštena rada), ali i iznenadnu popularnost kod paparazza i mladih Čehinja.

Na pitanje reportera osjeća li, u trenutcima dokolice, grižnju savjesti što njegovi sada već bivši kolege crnče i umjesto njega, I. S. se za nas ekskluzivno slatko nasmijao: „Ahaha hah bahaha“, nakon čega je pogledao na svoj sat, namrštio se i odjednom skočio s broda, koji je, avaj, upravo počeo tonuti… upom

Nezaposlenost dakle, prema prikazanomu, nije više problem. Novi problem, koji bi se mogao pojaviti, su masovni otkazi nezadovoljnih radnika, koji će ubrzo zbrojiti dva i dva, i shvatiti kako im nezaposlenost jednostavno pruža više. To bi se možda moglo ublažiti novom zakonskom mjerom – zabranom bahaćenja nezaposlenih.
Sve dok se ona ne izglasa, našom obalom će odzvanjati zvonki smijeh I. S.-a i njemu sličnih, a s druge strane škrgut zubi zaposlenih, koji će sedmodnevni godišnji u smještaju ž(ohar) kategorije otplaćivati najmanje do Božića.
Ili barem dok se ne odluče za novi početak..




Post je objavljen 16.07.2009. u 19:53 sati.