Pregled posta

Adresa bloga: http://blog.dnevnik.hr/istarske-freske

Marketing

Čirkoti

Čirkoti su naselje sjeverno od Završja, u općini Grožnjan. Preporučam doći u Završje iz pravca doline Mirne, bijelim putem - starom makadamskom cestom. Crkva Sv. Prima i Felicijana nalazi se na groblju nedaleko naselja. Spuštajući se cestom prema groblju pruža se lijep pogled na Kostanjevicu i dolinu Mirne prema Antenalu.

Arhitektura crkve je skromna. Jednobrodna s upisanom apsidom i zvonikom na preslicu na pročelju. U ziđu crkve uočavaju se antičke spolije, a na žbuci južnog zida, desno od prozora sačuvan je grafit goticom uparan u svježu žbuku - unikum u istarskim krajevima. U crkvi se nalaze dva sloja nedavno otkrivenih fresaka. Mlađi je s kraja 14. ili početka 15. st. a izradila ih je radionica koja oslikava i crkvu Sv. Jelene kraj Oprtlja. Ova radionica je friulanske provenijencije i pod utjecajem dalekih odjeka Vitalea da Bologna. Ove freske nalaze se u apsidi. Prikazuju Krista na prijestolju u mandorli okružena simbolima evanđelista, dok je u donjoj zoni prikazan niz apostola pod arkadama. Freske su živih, pastelnih boja. Likovi nestvarnih i nježnih, lirski stiliziranih fizionomija, bademastih očiju i tonski modeliranog inkarnata.
Starije freske su izrađene barem stoljeće prije. Nalaze se na sjevernom zidu. Prikazuju Poljubac Judin, Molitvu na Maslinskoj gori i Krista pred Pilatom. Paleta slikara ograničenih je boja, dominira crna boja crteža te crveni i ružičasti okeri. Ispod ovog sloja fresaka nalazi se još jedan sloj žbuke na kojemu se nalaze ostaci boje što svjedoče o još jednom starijem sloju fresaka te dataciju crkve pomiču barem u početak 13. st.
Post je objavljen 16.07.2009. u 15:58 sati.