Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/slijedime

Marketing

„Jao tebi……“ (Mt 11, 20-24)

Danas nam evanđelist Matej donosi oštre Isusove prijekore upućene galilejskim gradovima zbog nevjere onih koji su u njima živjeli. Čujemo Njegove oštre riječi: Jao tebi, Korozaine! Jao tebi, Betsaido! I ti, Kafarnaume ! Zar ćeš se do neba uzvisiti? Do u Podzemlje ćeš se strovaliti! O kako strašno zvuče ove Isusove riječi.

Što osjećamo dok ih slušamo? Ne mislimo li, možda da izgovorene nekada davno za nas danas nemaju neku posebnu važnost? O i te kako imaju! Što bi Isus danas rekao za mnoge naše gradove? Što bi rekao stanovnicima tih gradova? Što bi rekao nama kršćanima? Blago vama…..ili?

Vidimo da je Isus prekoravao gradove u kojima se dogodilo najviše Njegovih čudesa, a oni se ne obratiše. Zato Njegov „jao“ zvuči još strašnije. Živeći ovozemaljski život, Isus je izliječio i ozdravio mnoge i mnoge bolesnike, istjerivao zloduhe, činio čudesa, propovijedao silan nauk kakav nitko do tada nije propovijedao. Ali, na žalost to nije bilo dovoljno mnogima koji su ostali tvrdokorna srca i nisu povjerovali u Isusa. On se u svojim govorima često pozivao na djela koja čini u ime Oca svoga. To su djela koja svjedoče za Njega (usp. Iv 10, 25). „Ako ne činim djela Oca svoga, nemojte mi vjerovati. Ali ako činim, sve ako meni i ne vjerujete djelima vjerujte pa uvidite i upoznajte da je Otac u meni i ja u Ocu“ (Iv 10, 37-38). Ali mnoga srca ostadoše tvrdokorna i nevjerna i na djela i na nauk Isusov.

Kad Isusu dođoše neki i javiše mu što se dogodilo s Galilejcima kojih je krv Pilat pomiješao s krvlju njihovih žrtava, On pita svoje slušatelje: "Mislite li da ti Galilejci, jer tako postradaše, bijahu grešniji od drugih Galilejaca? Nipošto, kažem vam, nego ako se ne obratite, svi ćete slično propasti! Ili onih osamnaest na koje se srušila kula u Siloamu i ubila ih, zar mislite da su oni bili veći dužnici od svih Jeruzalemaca? Nipošto, kažem vam, nego ako se ne obratite, svi ćete tako propasti" (usp. Lk 13, 1-5)

Jesu li ljudi onog vremena bili više nevjerni nego su to danas? Jesu li grijesi onog vremena bili veći nego naši danas? Odgovoriti na ovo pitanje je vrlo lako. Trebamo samo pogledati sami sebe i svijet u kojem živimo. „Nipošto, kažem vam….“

Mi danas Isusa ne možemo vidjeti svojim tjelesnim očima kao što su to mogli stanovnici Korozaina, Betsaide, Kafarnauma i drugih mjesta kojima je On hodio živeći na zemlji. Ali Ga gledamo očima duha. Gledamo Ga očima vjere. Gledamo Ga u Svetoj Hostiji. Isus je Živa Božja Riječ. Ono što je nekada propovijedao ulicama ovih gradova, danas Isus govori kroz Živu Božju Riječ objavljenu u Svetom Pismu. I traži da Mu vjerujemo. Hoćemo li poslušati Njegovu riječ i živjeti po njoj? Hoćemo li izbaciti grijeh iz našeg života i odlučno reći NE svemu što nas vodi u propast?

„…..nego ako se ne obratite, svi ćete tako propasti“.

Tko mene odbacuje i riječi mojih ne prima, ima svoga suca: riječ koju sam zborio - ona će mu suditi u posljednji dan (Iv 12, 48).

Ljiljana


Post je objavljen 14.07.2009. u 21:14 sati.