Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/hrhb

Marketing

ZLATNA MISA DON ANTE BAKOVIĆA

SVEĆENIČKI ZLATNIK DON ANTO BAKOVIĆ
Oglašavam cijeloj svojoj "virtualnoj župi" da će u nedjelju, 12. srpnja o.g., u crkvi Sv. Jeronima u Zagrebu (Maksimir), svoju Zlatnu misu (točno 50 godina nakon Mlade mise) u 11 sati slaviti naša živa legenda Don ANTO BAKOVIĆ. Na misi će propovijed održati vlč. Vlado Cvetnić, graditelj te crkve i svojedobno "udomitelj" don Antina apostolata

Ta misna svečanost bit će ujedno završetak programa slavlja 50. obljetnice svećeništva don Ante Bakovića. Program je naime započeo zlatomisnikovim nedavnim posjetom Kaznionici Zenica - u kojoj je nekoć kao bogoslov robijao - gdje je služio sv. misu osuđenicima. Zatim je u nedjelju 30. lipnja zlatomisnik služio sv. misu u sarajevskoj Katedrali, gdje je slavio i svoju Mladu misu. A u srijedu 1. srpnja don Anto je vodio pobožnost Leopoldove srijede u maglajskom svetištu, koje je izgradio kao prvo hrvatsko nacionalno svetište posvećeno Sv. Leopoldu Bogdanu Mandiću.

Čudesan je životni put don Ante Bakovića. Kao "dječaku s Drine" (1931.-1943.), na smrt osuđeni župnik Ivan Čondrić rekao mu je: "Anto ne plači, nego me zamijeni!" I Anto je krenuo! Kao vojnik JNA godine 1953. je na političkoj nastavi rekao da kardinal Stepinac nije zločinac nego svetac. Zbog toga je išao pred Vojni sud u Nišu i bio osuđen na četiri godine strogog zatvora s prisilnim radom.

Kao mladomisnik imenovan je župnikom u Kaknju, gdje je šk. god. 1959./1960. okupio 620 djece i mladih na vjeronauku i za to dobio "samo" jedan mjesec zatvora, ali i protjerivanje iz Kaknja. Potom je bio župnik na krovu Bosne - u Korićanima. Liječio je bolesnu djecu, obuvao bosu, školovao nadarenu i poticao mlade svećenike da sustavno katehiziraju i zato je 1962. osuđen na šest godina robije s prisilnim radom. I danas se "ponosi" činjenicom da je "Titov robijaš br. 8978".

Nakon teške robije protjeran je iz Bosne pa odlazi u Janjevo na Kosovu. Nacionalno budi kosovske Hrvate i osniva, u to vrijeme ponajbolji, dječji zbor u ondašnjoj državi "Bijele anđele". Prošao je prilično "jeftino" - za to je dobio samo dva mjeseca zatvora. Osnovao je "Katon" (Katolički ton) ter snimio i izdao dvadesetak singlica - gramofonskih ploča sa stotinjak pjesama pod nazivom "Duhovne hrvatske pučke pjesme".

U Maglaju je, po povratku s robije i progonstva, izgradio spomenuto svetište Sv. Leopoldu, koje lijepo uređen Leopoldov park s tisućama ruža za hodočasnike i Moćnik za pučku pobožnost čine to Svetište dragocjenim žarištem duhovnosti. Tu je don Anto snimio i Bibliju u kasetama - prvo hrvatsko zvučno izdanje Biblije - album od sedam kaseta s izabranim dijelovima Sv. pisma. Uz ono prije spomenuto, po takvom je izdavaštvu vlč. Baković također svojevrstan preteča medijskim projektima u Hrvatskoj.

Don Anto se i u politici angažirao početkom 90-ih. Bio je Tuđmanov "Šimun Cirenac" u mnogočemu, potpredsjednik HDZ-a, prvi čovjek Ministarstva obnove... (kao novinar lista mladih MI napravio sam tada s don Antom veliki intervju u kojem je naglasio važnost i hitnost duhovne obnove i moralne preobrazbe hrvatskog društva i naroda - na što je odmah krenula golema i grozna medijska pljuvačina).

Don Antina izdavačka i publicistička djelatnost također je vrlo bogata. Napisao je i objavio nekoliko izvrsnih i korisnih knjiga, kao što su npr. Za jednu bolju Hrvatsku, Hrvatska demografska čitanka, Jedno dijete više, Programska načela Hrvatskog populacijskog pokreta, Drinske mučenice, Ostaje li Hrvatska bez majki?, Dječak s Drine (autobiografija), Svećenici - žrtve rata i poraća, ter Hrvatski martirologij XX. stoljeća.

Osim toga vlč. Baković već petnaest godina uređuje i izdaje mjesečnik NAROD, glasilo za demografsku obnovu i duhovni preporod ter domoljubni i državotvorni odgoj Hrvata (kod nas jedini specijalizirani medij za tu svrhu). S tom ne nakanom osnovao i vodi do danas Hrvatski populacijski pokret, Pronatalitetni pokret "Jedno dijete više", Martyrium Croatiae, ter vrlo dobro poznat i značajan Apostolat ljubavi "Jedna obitelj više".

Uz tih nekoliko natuknica i osnovnih podataka,
dragom don Anti Bakoviću čestitam zlatni svećenički jubilej,
sa željom da mu Gospodin podari snage i zdravlja
da još dugo ulaže sebe u blagoslovljenom radu
za Boga i Hrvatsku dragu!
Neka mu u tome pomogne zagovor Sv. Leopolda Bogdana Mandića,
Sv. Josipa - zaštitnika Hrvatske,
i (današnjeg sveca) Sv. Benedikta - zaštitnika Europe!

(preneseno s don bloga)

Post je objavljen 13.07.2009. u 23:23 sati.