Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/konzument

Marketing

Konzument podnio zahtjev za dostavom "Studije FER-a o analiziranju brzine mobilnog interneta"

Danas je objavljena „Studija FER-a“ kojom se „analizirala brzina mobilnog interneta tri mobilna operatera u Hrvatskoj“. Studija je objavljena u skraćenoj formi „Zaključaka“, na web stranicama mobilnog operatera TELE2 d.o.o. za telekomunikacijske usluge (http://www.tele2.hr/podrska_korisnicima/objava_za_medije_2009_07_10.html). Prethodeći tomu, na osnovu navedene Studije započela je i reklamna kampanja mobilnog operatera TELE2 d.o.o.

S obzirom da će reklamna kampanja TELE2 d.o.o. na temelju Studije sigurno izazvati učinke kod potrošača, u pogledu izbora mobilnog operatera, prvenstveno usluge mobilnog prijenosa podataka, Društvo za zaštitu prava potrošača "Konzument" danas je podnijelo zahtijev za dostavom/objavom cjelokupne „Studije FER-a“ kojom se „analizirala brzina mobilnog interneta tri mobilna operatera u Hrvatskoj“. Od našeg interesa, interesa potrošača, jeste transparentnost takve „analize“, a posebno podataka: gdje je točno vršena „analiza“ (točne lokacije); u koje je vrijeme vršena „analiza“, da li je ista vršena istovremeno za sve mobilne operatere u Hrvatskoj; kako su birane lokacije na kojima se vršila „analiza“; koji uređaji za mobilni prijenos podataka su korišteni za potrebe „analize“; tko je financirao provođenje „analize“?

Temelj ovakvog zahtijeva pronašli smo u činjenici da je navedena Studija napravljena od strane (djelatnika) Zavoda u sklopu Sveučilišta u Zagrebu – Fakultet elektrotehnike i računarstva, osnovanog od strane Republike Hrvatske kao javne ustanove, što ju čini podložnom Zakonu o pravu na pristup informacijama, a prema popisu tijela javne vlasti koji donosi Vlada Republike Hrvatske. Odgovor zahtijevamo u zakonski propisanom roku (15 dana)!

Zahtjev je upućen uz napomenu kako bi smo zadovoljavajućim smatrali javnu objavu cjelokupne navedene Studije ili dostavu iste Društvu za zaštitu prava potrošača „Konzument“.

Post je objavljen 13.07.2009. u 14:26 sati.