Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

Pred NATO-om stavljen težak zadatak: Napraviti novu strategiju

Vojni, politički i akademski stručnjaci na seminaru u Bruxellesu i dalje pokušavaju započeti rad na novoj strategiji NATO Saveza. Države članice NATO-a žele završiti strategiju do kraja 2010. ili do početka 2011. kad bi se trebala predstaviti na summitu u Lisabonu. Nova strategija zamijenila bi onu iz 1999. Koja ne odgovara dovoljno novim sigurnosnim pitanjima kao što je cyber terorizam, piratstvo, energetska sigurnost, nuklearna proliferacija, sigurnost hrane ili utrka za resursima na Arktiku.



„Trebamo široki pregled NATO-ovih snaga i slabosti“ rekao je odlazeći glavni tajnik NATO-a Jaap de Hoop Scheffer u Bruxellesu i upozorio da se NATO ne može razvijati bez nove strateške koncepcije. NATO jest stvoren da čuva Zapad od Sovjetskog saveza, ali današnje asimetrične prijetnje zahtijevaju novi vojni pristup od onoga prije 1990. Moderno je ratovanje vezano uz lakše i mobilnije jedinice i opremu, ne uz velike tenkove i bombardere.

No, sve se više po medijima piše o krizi NATO-ovog identiteta. Mnogi ga i dalje smatraju jednostavno takmacem nestalog Varšavskog pakta, a slični pogledi dolaze iz vrha Ruske federacije. U novoj strategiji odnosi NATO-Rusija jedan su od važnih poglavlja.

„Moramo se uzdignuti nad oblikom odnosa koji malo idu, malo stoje i definirati NATO-ove esencijalne interese i ciljeve uzimajući u obzir Rusiju, kao i ujediniti naše razmišljanje kako bi se maksimizirao učinak našeg djelovanja“, rekao je Scheffer.


Post je objavljen 11.07.2009. u 16:14 sati.