Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/nabrzaka

Marketing

88. post. Engleski trio rio

GQ Magazine: "Tko je najbolji vozač u povijesti Formule 1?"
Jenson Button: "Ja sam najbolji."
GQ Magazine: "Što misliš o Hamiltonovu naslovu prvaka iz 2008.?"
Jenson Button: "Nije mi važno tko je prvak ako to nisam ja. Važno mi je samo da ja pobijedim. Ljubomoran sam na sve drugi koji pobjeđuju. Ali Hamiltonova je pobjeda bila dobra za Formulu 1 i dobra za mene jer je skrenula pozornost medija s mene i mogao sam raditi na bolidu. Nisam se morao brinuti o ljudima koji pišu gluposti o meni jer je sve bilo usmjereno prema Lewisu!"
Odgovarajući na prvo pitanje Jenson se sigurno šalio. Ma da, sigurno se šalio. Čovjek nije bedak i sumnjam da bi rekao ovakvo što ako je pri zdravoj pameti. A odgovor na drugo pitanje je skroz u redu. I baš je smiješno gledati kako su dva Britanca ove godine zamijenila uloge. U Jensonovu uspjehu lakše nam je uživati jer je došao nakon puno i previše godina na začelju grida, za razliku od Lewisa koji je prve dvije F1 sezone proveo u top momčadi. Iako je sezonu učinio gotovo dosadnom pobijedivši u šest od osam dosadašnjih utrka, još nisam čula nikog da vatreno vrijeđa i pljuje po Buttonovu uspjehu. Vodeći je vozač prvenstva, ali od ljudi s kojima povremeno prokomentiram Formulu 1 još nisam čula da netko mrzi ili ne podnosi žgoljavog triatlonca. Osim jednog ljutitog spliće koji mu zamjera ona predomišljanja i neodlučnost kod prelaska iz Williamsa u BAR ili obrnuto, ili šta je ono točno bilo, ne sjećam se više? Jenson je svima manje-više okej. A to je za vozača Formule 1 golem uspjeh.
Što se obljubljenosti među fanovima tiče, Hamilton u svojoj F1 karijeri nije bio te sreće, ali ovo je godina u kojoj bi možda mogao okrenuti stvari. Nije konkurent za naslov, na domaćem Silverstoneu završio je tek na 16. mjestu i vjerojatno je pomiren sa sudbinom tako da nema rezultatskog pritiska i može nam napokon pokazati opuštenog, neopterećenog Lewisa. Da vidimo što se zapravo krije iza mclarenovskog PR-a i dresure tate Anthonyja. U Engleskoj se nakon utrke malo vrtio po stazi da bi zabavio gledatelje premda zna da je to zabranjeno, ali eto, kazna mu sad ne bi previše značila pa zašto se ne opustiti? Kaže Hamić da bi Formula 1 trebala vratiti dio šarma i zabave koji je postojao na stazama prije nego što su sivi činovnici FIA-e zabranili sve što se zabraniti moglo. Malo zafrkancije svima bi dobro došlo.
No postoji jedan Englez, nekad omiljeni hrvatski zet, kojem nitko ne može zabraniti ništa, a najmanje da po medijima laprda što god mu padne na pamet. Bernie Ecclestone prije nekoliko je dana izjavio da je "Hitler znao obaviti stvari", a kad su svi živi skočili na noge i napali ga zbog te izjave, Bernie se branio da ne podržava Hitlerov teror i holokaust nego njegovu politiku i način vođenja države od 1932. do 1938. kad je od bankrotirane Njemačke napravio ponovno snažnu i moćnu državu. Ispriku je završio riječima "žao mi je što sam bio idiot." Čovjek je prokleto iskren. Ali nakon Maxa i njegovog naci skandala, ne mogu se ne zapitati što je to s F1 likovima i njihovom opsjednutošću nacizmom? Jesu li Bernieju i Maxu nacisti ono što su Hrvatima ustaše i partizani? I hoće li konačno, da citiram jednog novinara, doći lugar i potjerati ih sve iz šume?




Post je objavljen 10.07.2009. u 22:33 sati.