Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/61

Marketing

Mahjong (777. post)

Mahjong

Mahjong (Mahjongg, Mah Jong) je puzzle igra bazirana na klasičnoj kineskoj igri za četiri osobe. Potrebno je maknuti sve 144 pločice s podloge. Moguće je maknuti samo sparene slobodne pločice. Pločica je slobodna ukoliko nema niti jednu pločicu slijeva ili zdesna.

Mahjong zahtijeva vještinu, strategiju i proračun, kao i određen stupanj sreće. Ovisno o varijacijama igre, sreća je dominantna ili manje važna pri pronalaženju parova.

Jedna od verzija priča o nastanku mahjonga, govori da je igru izmislio Konfucije, veliki kineski filozof, oko 500. godine prije Krista. U skladu s tim mitom, pojava igre u različitim kineskim pokrajinama poklapa se s Konfucijevim putovanjem duž zemlje i predavanjima koja je držao o svojim doktrinama. Naziv mahjong navodno ima veze s Konfucijevom ljubavi prema pticama (maque=vrabac). Međutim, nema materijalnih dokaza postojanja igre mahjong prije 19. stoljeća.

Mnogi povjesničari vjeruju da je mahjong smišljen po uzoru na kinesku kartašku igru iz Mingove dinastije (14.-17. stoljeće). Postoje bar još tri verzije nastanka mahjonga. Igra je bila zabranjena za vrijeme komunizma. Nakon kulturne revolucije, obnovljeno je zanimanje za igru. Danas je omiljena razbibriga u Kini, Hong Kongu I Tajvanu.

Zbog izgleda i oblika pločica, mahjong se ponekad svrstava u domino igre. Međutim, puno je sličniji zapadnim kartaškim igrama poput remija ili kanaste.

Mahjong igram godinama. Na kompjuteru. Zadnjih nekoliko godina imam instaliranu verziju Kyodai 16.00 autora Rene-Giles Deberdta (Naoki). U danima bez posla, uz blog i Solitaire, to mi je omiljena zanimacija. Otkako su curke počele češće igrati online igrice doma, odlučih i ja potražiti virtualno društvo za igranje. Pa sam naišla na www.cafe.com (ne da mi bloghaer staviti link, pih).

Mahjong

Registrirala se, pa su to onda učinile i moje curke. Cilj igre je što prije spojiti parove pločica. Klikneš na jednu pločicu, klikneš na drugu i one nestaju s ekrana, otkrivajući sliku koja se nalazi ispod njih. Što se brže parovi kompletiraju, dobiva se više bodova. Koliko vidim, ima igrača iz svih krajeva svijeta, od devetogodišnjaka do sedamdesetgodišnjaka. Za igranje bi bilo jako poželjno imati Flat rate, jerbo inače telefonski račun može izazvati srčane tegobe.

Post je objavljen 09.07.2009. u 10:59 sati.