Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/jedvagenij

Marketing

Turbo folk: dio prvi


Folk je narod. Turbo je sustav ubrizgavanja goriva pod tlakom u cilindar motora sa unutarnjim izgaranjem. Turbo folk je gorenje naroda. Turbo folk nije glazba. Turbo folk je miljenica masa. Pobuđivanje najnižih strasti kod Homo Sapiensa. Turbo folk je sustav ubrizgavanja naroda. Ja nisam izmislio turbo folk, ja sam mu samo dao ime.


Tako govoraše Antonije Pušić, na ovim prostorima poznatiji kao Rambo Amadeus, Svjetski Mega Car.

Turbo folk kao glazbeni izričaj najlakše je opisati kao ubacivanje zapadnih ritmova (najviše dance, ali i rock, pa čak i hip-hop) u matrice novokomponovanih pjesama, kao one sa kojima su ex Yugom žarili i palili recimo Lepa Brena, Mile Kitić i slični, koji su i turbo folk svesrdno prigrlili.

Takvo kopile istočnjačkog melosa i zapadnih ritmova nije jedinstveno samo za područje bivše države, i druge balkanske ženke imaju svoju verziju turbo folka: u Grčkoj je to "Laika", a Bugari imaju vrstu glazbe koju zovu"Čalga", a koja je u suštini jednaka Srpskom turbo folku samo sa pjesmama na bugarskom jeziku.
Pojava srodnih glazbenih pravaca koji kombiniraju novo (turbo) sa starim (folk) nije rijetkost ni u ostalim zemljama svijeta.

Nažalost, ta glazbena pošast uživa ogromnu popularnost i u Hrvatskoj, osobito među mlađom, tinejdžerskom populacijom, a predrasudi da je to seljačka glazba više nema mjesta, jer valjda svaki veći hrvatski grad ima neki klub u kojem se puštaju gotovo isključivo puštaju "narodnjaci" uz dodatak nekih naših lakoglazbenih izvođača koji sa turbo folkom debelo koketiraju.

Čak i osobi koja ne sluša takvu vrstu glazbe, vrlo je kako shvatiti privlačnost ovog glazbenog pravca posebno mlađoj dobnoj skupini. Pjesme koje mame jednostavnim stihovima, prečesto sa otvorenim seksualnim aluzijama, iskrivljenim moralnim vrijednostima (Isuse, ovo ni don Kaćunko ne bi bolje napisao ;) očekujem poziv u emisiju Branimira Bilića.). Kad kažem iskrivljene moralne vrijednosti, ne mislim samo na otvoreno seksualni pristup u nekim pjesmama, već spominjanje zloupotrebe alkohola i droga kao nečeg "usputnog" i zapravo sasvim prihvatljivog. Kad se takav stav ugradi u podsvijest neformirane osobe od 15ak godina, nastati će problemi kad toj osobi netko da da "potegne lajnu speeda" ili nečega goreg.

Sami koncerti, odnosno javna izvođenja te glazbe imaju iznimnu posjećenost. Mladiće privuče pojavljivanje velikog broja oskudno odjevenih ženskih osoba, počesto opravdano "lake" reputacije, koje su pak privučene zveckanjem novca u džepovima muškaraca kojih većina (i njihov novac) dolazi iz kriminalnog miljea, iako je i taj stereotip u zadnje vrijeme opasno poljuljan jer je turbo folk uspio sa margine društva ući u mainstream.

Da bi se turbo folk uspješno probio u mainstream, poslužio mu je njegov najeksponiraniji pravac, kojeg karakteriziraju vrlo oskudno odjevene "pevaljke", često silikonski bujnog poprsja, sa vrlo lascivnim tekstovima i sugestivnim kretnjama u spotovima i na pozornici. Zbog općenito kurvanjskog imagea kojeg njeguju, kako pjevačice, tako i konzumentice navedenog stila, ja ga zovem:

kurbo folk.

Nastavak slijedi...

Post je objavljen 07.07.2009. u 12:06 sati.