Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/boric

Marketing

CRNOGORSKA CETNICKA KRMAD

Pronese se i vijest da je vodnik iz druge cete u travi pronasao prekrasan kolt.
Nastade nova potraga po selu.Grupice jure od kuce do kuce.Unutra se cuje lupa i lomljava,dozivanje...Neki se na sav glas hvale sta su sve pronasli i zaplijenili.

Vecina,zapanjeni ovim prizorima,nijemo gledamo sta rade drugovi iz jedinice!Potom se zacu horski protest.Psovke,galama...Protestvujemo kod potpukovnika,kazu aktivnog,kojeg je vojska prozvala Gargamel.

"Ovo je sramota!Jesmo li posli da pljackamo?Je li ovo vojska ili rulja?Ako se ovako nastavi,mi necemo ni koraka dalje",prijete rezervisti,izbezumljeni onim sto gledaju oko sebe.

Sve nas je vise koji se bunimo i zahtijevamo da se zaustavi pljackanje i rusenje kuca.Potpukovnik vice na"neposlusnike"i uvjerava nas da ce smjesta narediti da se svi ponasaju kao pravi vojnici.Trazi da mu kazemo imena onih koji su ulazili u kuce i uzimali stvari,iako i on dobro vidi sta mu radi"narodna vojska".Postidjeni i iznervirani onim sto smo vidjeli,nas nekolicina kazemo mu da smo cak vidjeli rezervistu kako iz kuce iznosi na ledjima dusek!?

"Pa,mozda,covjek hoce malo da prilegne",dobacuju oni kojima je sve ovo zabavno,a potpukovnik trazi da mu pokazemo"tog borca".

U raspravu se umijesa mladic s oziljkom na licu,opasan redenicima.Poce histericno da vice na nas,prijeteci da ce sve mlakonje on licno dovesti u red!Vidimo da je najpametnije odustati od daljeg uzaludnog ubjedjivanja s Gargamelom i odlazimo na obliznju terasu.

Grupe neumornih rezervista i dalje nekontrolisano jure po naselju,pucaju po kucama,trazeci plijen.Zbog njih zustra rasprava sa oficirima i dalje traje.Jedni se zaklinju da ce pucati u one koji kradu i ruse,drugi da ce se ovog casa vratiti kuci...
(Veseljko Koprivica-"OPERACIJA DUBROVNIK:SVE JE BILO META,
sokantna svjedocanstva o opsadi Dubrovnika,pustosenju i pljacki Konavla")

Post je objavljen 06.07.2009. u 00:36 sati.