Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

Slovenski obrambeni problemi

Zbog kritičnog smanjenja sredstava za obranu Slovenija ove godine može platiti samo 13 oklopnih vozila iz Finske te naručiti drugi brod za svoju mornaricu, izjavila je u razgovoru za ljubljansko "Delo" od subote ministrica obrane Ljubica Jelušič. Međutim, taj brod će biti isporučen tek 2010. godine i plaćen iz klirinškog duga bivše SFRJ prema bivšem SSSR-u, rekla je.



"Umjesto 110 milijuna eura, kako je predviđeno dugoročnim planom nabave vojne opreme, dobili smo samo 45 milijuna. Ove godine možemo platiti samo 13 oklopnih vozila finske Patrije, a o transportnom zrakoplovu za prebacivanje naših vojnika u mirovnim operacijama možemo samo sanjati", rekla je ministrica. Dodala je da radi do iznemoglosti, ali da sredstva za obranu "ne može povećati niti za jedan cent".

Zbog velikog smanjenja sredstava za obranu nakon dva rebalansa državnog proračuna sadašnja bi vlada umjesto 135 oklopnih vozila finske kompanije "Patria", što je po cijeni 135 milijuna eura dogovoreno u vrijeme bivše vlade Janeza Janše, željela prepoloviti taj broj i iznos. No ugovor s Patrijom po kojemu se do 2012. godine trebaju isporučiti sva oklopna vozila i odgovarajuća oprema važeći je, rekla je. "Pravno stanje je trenutačno takvo da se od ugovora ne može odustati, a ako vlada i parlament tako odluče, onda će morati odgovarati i za financijske posljedice", rekla je Jelušič. Uz manje probleme sigurnost države ipak je zajamčena, u prvom redu članstvom u NATO savezu.

Post je objavljen 04.07.2009. u 16:16 sati.