Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/maniac

Marketing

Podrška Romima kod Belvila

Univerzijada 09' - Beograd

Image Hosted by ImageShack.us

Akteri Druge scene od 1. jula su stalni gosti romskog naselja kod univerzitetskog sela Belvil na Novom Beogradu, gde će tokom Univerzijade organizovati umetničke radionice i kulturni program, zahtevajući od gradskih vlasti uklanjanje ograda oko romskih naselja u Bloku 67 i poboljšanje životnih uslova stanovnika drugih najugroženijih naselja u gradu.

Optužujući gradske vlasti za “intenzifikaciju rasističkih mera” u romskim naseljima pored Belvila, Druga scena najavila je da će, u saradnji sa getoiziranim stanovnicima naselja, organizovati tokom trajanja Univerzijade niz neformalnih druženja, umetničkih radionica i kulturnih programa, koji će kulminirati priredbom i pres konferencijom 8. jula.

Svi zainteresovani sa kulturno-umetničke scene pozvani su da se pridruže i pomognu u realizaciji kulturnih programa, umetničkih radionica, akcija kuvanja, filmskih projekcija...

Prema navodima Druge scene, 16. juna postavljena je žičana ograda oko romskih naselja, a obezbeđenje i policija sa spoljne strane ograde. Nedavno su na ogradu postavljeni i baneri Univerzijade kako bi se sakrila romska naselja iza ograde. Pored toga, nedavno je postavljena i patrola policije koja dežura duž ograde unutar naselja, a stanovnicima je zabranjeno da izlaze, šetaju ulicama pored Belvila i skupljaju sirovine iz okolnih kontejnera, što je gotovo jedini izvor njihovog prihoda. Tim merama, stanovnicima je ograničeno kretanje, a samim tim i uskraćena mogućnost da rade, navela je Druga scena, koja je tim povodom učestvovala nedavno i na protestu ispred tržnog centra Delta siti (Mišković - Tajkun), koji je organizovala Antifašistička kampanja.

“Posle decenija ignorisanja njihovih problema i odbijanja čelnika Beograda da im pruže najosnovnije uslove za život, otišlo se korak dalje u diskriminaciji naših sugrađana pod izgovorom ostvarivanja bezbednosnih uslova za održavanje Univerzijade. Podizanjem ograde oko naselja i uvođenjem nadzora policije, čiji je pravi cilj da se od gostiju iz inostranstva i javnosti sakrije ‘sramota’ - beda i siromaštvo u kom žive Romi, gradske vlasti su pokazale da zapravo ne žele da se bave poboljšanjem uslova života ljudi, već samo unapređenjem medijske slike našeg grada”, navela je Druga scena, poručujući da neće dopustiti da se na taj način ponižavaju sugrađani i da se krivotvori realnost, jer se prava slika Srbije dobija tek kada se jedna pored druge stave slike Belvila i romskih naselja, korupcije na najvišem nivou i otpuštenih radnika, privatizacije univerziteta i Univerzijade koja je važnija od ljudskih života i dostojanstva.

“Ne pristajemo da se za ‘dobrobit grada’ deo naših sugrađana zatvara u geto! Ne želimo Univerzijadu koja gazi ljudsko dostojanstvo! Ne želimo vlast za koju kapital ima prednost nad životom i za koju rasizam predstavlja jedan od glavnih postulata upravljanja”, poručila je Druga scena, platforma beogradske nezavisne kulturno-umetničke i aktivističke scene.

Povodom ograđivanja romskog naselja kod Belvila, oštro je reagovao i Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji i još neke nevladine organizacije.

Na Univerzijadi će se do 12. jula okupiti 8.500 sportista iz 144 zemlje.

Post je objavljen 01.07.2009. u 22:41 sati.