Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

Ministar Jandroković na Krfu

Ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković sudjelovao je na neformalnom sastanku ministara vanjskih poslova zemalja sudionica Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS), 27. i 28. lipnja 2009. godine, na Krfu, Helenskoj Republici.


Predsjedateljica konferencije, grčka ministrica vanjskih poslova Dora Bakoyannis

Cilj ovog sastanka, uz sudjelovanje ministara vanjskih poslova skoro svih zemalja sudionica, bio je cjelovito i kritički raspraviti sigurnosnu situaciju u Europi i ulogu OESS-a i njegovih mehanizama u tom procesu.

Prva sjednica neformalnog ministarskog sastanka OESS-a održala se na temu utvrđivanja dosadašnjih postignuća, kao i daljnjih smjerova djelovanja u području europske sigurnosne politike. Ministri su također raspravljali o mehanizmima jačanja suradnje među zemljama sudionicama Organizacije za europsku sigurnost i suradnju, te o nekim novim inicijativama za jačanje europske sigurnosne arhitekture.

Ministar Jandroković održao je izlaganje u kojem je u uvodnom dijelu kazao kako je tema europske sigurnosti od izuzetne strateške važnosti, posebno u kontekstu novih globalnih izazova 21. stoljeća, poput globalne gospodarske i financijske krize, terorizma, klimatskih promjena i drugih ugroza. Prilikom suočavanja s globalnom krizom ili razdobljima nestabilnosti, multilateralni mehanizmi su ključni, dodao je ministar. Prema tome, odgovor na stare i nove izazove trebao bi biti rezultat zajedničkih napora i vizija arhitekture europske sigurnosti. Organizacija za europsku sigurnost i suradnju, široka po svom članstvu i zastupljenosti različitih političkih integracija, nositelj je koncepta sigurnosti koji je pažljivo izgrađivan tijekom desetljeća, te je prirodno mjesto za dijalog o svim relevantnim pitanjima europske sigurnosti u okviru trodimenzionalnog koncepta.

Važna dimenzija budućnosti europske sigurnosti trebala bi biti i ona regionalna, iznio je ministar Jandroković. Republika Hrvatska ima strateški interes u području sigurnosti u jugoistočnoj regiji Europe te, s obzirom na nedavnu prošlost i naša iskustva u upravljanju sukobima, jedinstvenu perspektivu prema ovom dijelu Europe.

U završnom dijelu svojeg izlaganja, ministar Jandroković istaknuo je kako bi dijalog o europskoj sigurnosti trebao obuhvatiti i transatlantsku dimenziju kako bi se postavili čvršći temelji za dijeljenje zajedničkih vrijednosti i obranu zajedničkih interesa i izrazio je podršku ideji o pripremi strukturiranog dijaloga o pitanjima europske sigurnosti u okviru OESS-a o čemu bi odluku trebalo donijeti Vijeće ministara OESS-a na sastanku u Ateni u prosincu 2009. godine.

U okviru neformalnog sastanka ministara vanjskih poslova zemalja sudionica OESS-a, u subotu, 27. lipnja 2009. godine, održana je i radna večera na kojoj se raspravljalo o procjenama trenutnog stanja europske sigurnosti, intenziviranju transatlantskog dijaloga te daljnjim modalitetima jačanja sigurnosne arhitekture.

Ministar Jandroković sudjelovao je i na sastanku Vijeća NATO-Rusija.

Post je objavljen 30.06.2009. u 15:37 sati.