Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/svijetskemisterije

Marketing

PRAPOVIJESNE NEMANI

Znanost još uvijek traži odgovor: da li na našoj pleneti u današnjem dobu žive prapovijesne nemani?!

NAJPOZNATIJA ČUDOVIŠTA
Nessie (škotsko jezero Loch Ness);
M'kele M'bembe, živi u močvarama kongoanske provincije Ubongi;
Manipogo (kanadsko jezero Okangana);
Champ (jezero Champlain na granici Kanade i Sjedinjenih Država);
Selma (norveško jezero Seljord);
Issie (Japansko jezero Ikeda);
Kusie (japansko jezero Kucharo);
Alakali (americko jezero Alkali);
Illiamna (jezero Illiamna na Aljasci);

VELIKA JEGULJA
Na čemu švedski znanstvenik Jan Sundberg zasniva svoje uvjerenje da u škotskom jezeru Loch Nessu egzistira nepoznata vrsta velike jegulje?
Ribe u tom jezeru su malobrojne pa znanstvenici smatraju kako ne bi mogle izdržavati proždrljiva čudovišta veća od dvije tone. Pa i pored toga, naklapanja o mogućoj prirodi jezerskog monstruma variraju od objašnjenja o divovskoj vidri do mogućeg preživjelog dinosaura.
Nessie se obično opisuje kao zastrašujuca nakaza - pola zmija, pola dinosaur!

SLAVNI DVORAC
Zahvaljujući hipotetičnoj, ali u svijetu sve popularnijoj Nessie, škotsko jezero Loch Ness, postalo je prava turistička atrakcija. Na njegovim nepristupačnim obalama podignuto je mnogo turističkih objekata i pansiona, ali je zasigurno najpoznatija građevina - srednjovjekovni dvorac Urquhart smješten negdje, na sredini sjeverne obale. To nije nikakvo čudo, jer su se upravo iz Urquharta najčešce prijavljivala viđenja tajanstvenog jezerskog čudovišta.


NESSIE IZ BROSNA
Jezerima u kojima se, navodno, pojavljuju neobična čudovišta, pridružilo se još jedno rusko jezero. Jezero se zove Brosno, a na njegovoj je površini snimljena stvorenje divovskih dimenzija.
- Bilo je ogromno - kaze jedan očevidac iz sela Benjok na obali jezera, 400 kilometara sjeverozapadno od Moskve. - Vidio sam glavu kao u ribe i tijelo dugo, kao u zmije!

ZMAJ SA SUNDA
Ako je suditi prema pričama lokalnog pučanstva s pacifičkog otočja Sunda, tamo se posljednjih desetljeća pojavljuje divovsko čudovište, koje podsjeća na legendarnog zmaja. Otočani ga nazivaju “Boeaja darat”, kopneni krokodil, a od njegovih nasrtaja vise niko nije siguran, pogotovo ne svinje i jeleni, mada je u nekoliko navrata napadao i ljude!

POPUT DETEKTIVSKIH PRIČA
“Svaki put kada su se mornari, na morima ili jezerima, susretali s ogromnim nepoznatim životinjama, oni su u njima vidjeli veliko vodeno čudovište. Povijest toga misterioznog stvorenja, najsličnija je detektivskim pričama i obiluje tragičnim i zabavnim slučajevima i zgodama, do krajnosti protivriječnim tumačenjima i majstorski urađenim falsifikatima...”
(“L’ avanture sous-marin”, francuski magazin)

U NOĆI PUNOG MJESECA
Indiosi iz peruanskog sela Quimvilca, na sjeveru Anda, žale se da im posljednjih godina čudovište zmijolikog srebrnastosjajnog tijela, dugog desetak metara, koje u nocima punog mjeseca izlazi iz obliznjeg ledničkog jezera, napada i proždire ovce. I ne samo to, u rujnu 1997. godine, napalo je grupu seljaka i tom prilikom ubilo i u jezero odvuklo dvojicu nesretnika!



Post je objavljen 22.06.2009. u 21:14 sati.