Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/kapisrece

Marketing

Što znači biti nanovo rođeni kršćanin?

Isus put u zivot



Odgovor: Što znači biti nanovo rođeni kršćanin? Klasično poglavlje iz Biblije koje daje odgovor na ovo pitanje jest Ivan 3:1-21. Gospodin Isus Krist razgovara s Nikodemom, uvaženim farizejem i članom Velikog vijeća (poglavarom Židova). Nikodem je Isusu došao u noći. Došao je s pitanjima za Isusa.

Image


U razgovoru s Nikodemom, Isus kaže: "Zaista, zaista, kažem ti, tko se ne rodi odozgo, taj ne može vidjeti kraljevstva Božjega." Nikodem mu govori: "Kako se može čovjek, kad je već star, roditi? Zar može po drugi put ući u utrobu majke i roditi se?" Isus odgovara: "Zaista, zaista, kažem ti, tko se ne rodi od vode i duha Svetoga, taj ne može ući u kraljevstvo nebesko. Što je rođeno od tijela, tijelo je; što je rođeno od Duha, duh je. Ne čudi se što ti rekoh: treba da se odozgo rodite…" (Ivan 3:3-7)



Fraza ''nanovo rođen'' doslovno znači ''rođen odozgo''. Nikodem je imao stvarnu potrebu. Trebao je promjenu svoga srca – duhovnu transformaciju. Novo rođenje, rođenje nanovo, jest Božje djelo pri kojem je vječni život dan osobi koja vjeruje (2 Korinćanima 5:17; Titu 3:5; 1 Petrova 1:3; 1 Ivanova 2:29, 3:9, 4:7, 5:1-4, 18). Ivan 1:12,13 ukazuje na to da ''nanovo rođen'' također nosi ideju ''postati djeca Božja'' povjerenjem u ime Isusa Krista.



Logično pitanje slijedi: ''Zašto osoba treba biti rođena nanovo?'' Apostol Pavao u Efežanima 2:1 kaže: ''S Kristom oživi i vas koji ste bili mrtvi zbog svojih prekršaja i grijeha…'' Rimljanima, u Rimljanima 3:23, apostol piše: ''Jer su svi sagriješili i lišeni su Božje slave.'' Dakle, osoba treba biti nanovo rođena kako bi joj grijesi bili oprošteni i kako bi imala odnos s Bogom.
Image


Kako se to postiže? Efežanima 2:8,9 tvrdi: ''Da, milošću ste spašeni - po vjeri. To ne dolazi od vas; to je dar Božji! To ne dolazi od djela, da se tko ne bi hvalisao.'' Kad je netko ''spašen'', on ili ona rodio se nanovo, duhovno se obnovio, i sada je dijete Božje pravom novoga rođenja. Pouzdanje u Isusa Krista, kao onoga koji je platio kaznu grijeha smrću na križu, znači biti ''nanovo rođen'' duhovno. ''Dakle, ako je tko u Kristu, on je novi stvor…'' (2 Korinćanima 5:17a).



Ako se ti nisi nikada pouzdao u Gospodina Isusa Krista kao svoga Spasitelja, hoćeš li uvažiti poticaj Duha Svetoga dok govori tvome srcu? Trebaš biti nanovo rođen. Hoćeš li moliti molitvu pokajanja i postati novi stvor u Kristu, danas? ''A svima koji ga primiše dade vlast da postanu djeca Božja: onima koji vjeruju u njegovo ime: koji nisu rođeni ni od krvi, ni od volje tjelesne, ni od volje muževlje, nego – od Boga'' (Ivan 1:12,13).

Image

Ako želiš prihvatiti Isusa Krista kao svoga Spasitelja i biti rođen nanovo, evo primjera molitve. Zapamti, izgovaranje ove molitve, ili bilo koje druge molitve, neće te spasiti. Jedino pouzdanje u Krista da te može spasiti od grijeha. Ova je molitva samo način da izraziš Bogu svoju vjeru u Njega i zahvališ mu što ti je omogućio spasenje. "Bože, znam da sam sagriješio protiv Tebe i da zaslužujem kaznu. Ali Isus je preuzeo kaznu koju zaslužujem kako bi vjerom u Njega mogao iskusiti oproštenje. Okrećem se od svoga grijeha i stavljam pouzdanje u Tebe za spasenje. Hvala Ti za Tvoju predivnu milost i oproštenje! Amen!”



Jeste li donijeli odluku za Krista zbog ovoga što ste pročitali?

Duh Sveti vam otvorio oci srca, i blagoslovio vas Bog i licem svojim obasjao.


Iz arhive bloga.

Post je objavljen 20.06.2009. u 02:58 sati.