Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/iskrenii

Marketing

DVD Mladost iz Kaštel Sućurca kod nadbiskupa mons. dr. Marina Barišića


Image Hosted by ImageShack.us

Splitsko-makarski nadbiskup, mons. dr. Marin Barišić primio je, u četvrtak 18. lipnja u Nadbiskupskom Ordinarijatu u Splitu, olimpijsku ekipu Dobrovoljnoga vatrogasnoga društva "Mladost" iz Kaštel Sućurca predvođenih predsjednikom Društva Ljubišom Musinovim, zapovjednikom Ivanom Barićem i predsjednikom Senata Joškom Bonacinom te župnikom župe u Kaštel Sućurcu dr. don Emanuelom Petrov. Riječ je o dvjema natjecateljskim ekipama DVD "Mladost", muškoj i ženskoj, koje su prošle godine na državnom natjecanju u Splitu stekle pravo sudjelovanja na 14. međunarodnom natjecanju vatrogasaca, koje se održava u srpnju ove godine u Ostravi u Češkoj. To je prvi susret nadbiskupa Barišića s jednim vatrogasnim društvom otkad je preuzeo Splitsko-makarsku nadbiskupiju. Radost susreta i ponos vatrogasaca DVD-a Mladost bila je tim veća.
Od 1976. godine, kada DVD "Mladost" bilježi pet godina djelovanja, osniva se ženska jedinica koja je u sljedećim godinama sve do danas na natjecanjima proslavila Društvo osvojivši brojna zlatna odličja, pehare i priznanja. Toj slavi pridonijela je također i muška ekipa. Kroz Društvo je od osnutka 1971. godine prošlo 1303. registriranih članova, a danas okuplja 287 članova, od kojih je 107 operativaca, 32 mladih članova, 8 djece do dvanaest godina, 9 utemeljitelja, 23 veterana i 48 potpomažućih članova, a gotovo su svi položeni vatrogasci, te 20 dočasnika, 17 časnika, 9 viših časnika. Četvrtinu Društva čini aktivna muška i ženska mladež. U Društvu je samo 5-6 zaposlenih vatrogasaca, a sve ostalo su dragovoljci koji imaju druga zanimanja. Svi ti kadrovi podjednako su značajni za daljnji napredak Društva koji svim silama nastoje zadržati odlične rezultate svojih prethodnika te se daju u uređenje društvenih prostorija vatrogasnoga doma koji sadrži moderno opremljene prostorije i suvremenu tehničku opremu te Salu trofeja s kojom se rijetko tko može pohvaliti u Hrvatskoj, a koja podsjeća na brojna natjecanja i posebno uspješnu žensku ekipu te neponovljive rezultate na razini cijele Europe, naglasio je predsjednik Društva. No svi smo mi katolici i aktivni vjernici, posvjedočio je zapovjednik Barić, a što je potvrdio i župnik don Emanuel, zahvalivši se na njihovoj svesrdnoj zauzetost i pomoći svake vrste u 1170 godina staroj župi u K. Sućurcu, a sve pod zaštitom njihova zaštitnika sv. Florijana.
Budući da posljednjih godina jadranskim primorjem haraju požari, DVD "Mladost" ima godišnje od 260 do 330 intervencija – gašenja, pomaganja, spašavanja – što je nemali broj, skoro svakoga dana po jedna intervencija. Nadbiskup im je na svemu tomu čestitao, na svim uspjesima i na nesebičnoj zauzetosti u humaniziranju društva i osoba te na žrtvi, ljubavi i autentičnom svjedočenju vjere. Želim vam da u tom vidu ubuduće što manje posla imate, da uspješno obavite to gdje budete morali intervenirati te da ne bude žrtava. Želim vam, također, uspjeh na natjecanju u Češkoj, kazao je nadbiskup Barišić obećavši da će ih posjetiti kada bude u pastoralnom pohodu župi te zamolivši Božji blagoslov nad svima njima. U znak zahvalnosti predsjednik Društva uručio je Nadbiskupu prigodni dar, domaće maslinovo ulje iz njihovih maslinika. Susret je završio prigodnim domjenkom i razgovorom.

Silvana Burilović



Post je objavljen 18.06.2009. u 16:53 sati.