Pregled posta

Adresa bloga: http://blog.dnevnik.hr/allein

Marketing

Nije da

Rijetko kada šta ide kako planiramo, a još rjeđe sistemci sjede besposleni. Ako i nema nekog pravog posla, onda će si sami napraviti nešto za raditi - slučajno ili namjerno.

Tako se i meni dogodilo danas, umjesto da se bavim nekim drugim računalima, morao sam se intenzivno baviti svojim. Umjesto da jednostavno maknem jedan program, napravio sam si posla s kojim sam izgubio prijepodne i gomilu živaca...No počnimo od početka.

Na mom računalu je neko vrijeme živio Office 2007. Iako mi nije bila velika želja ga instalirati, bio sam manje više prisiljen postaviti ga (skoro svi korisnici ga koriste, spretnije ili manje, bio bi red da ga i ja već naučim) i početi koristiti. Naravno da nisam bio oduševljen time što je prava svinja što se tiče resursa, što se na mojoj inače solidnoj mašini pali minutu i pol, i još pola minute dok se pokaže dokument. Plus što je cijeli u novom dizajnu i rasporedu, u kojem se, moram priznati, nisam baš najbolje snašao.

Pomalo sam trpio te njegove boljke i grizao usne dok sam ga čekao; no jučer je prevršio svaku mjeru i oduzeo mi i zadnji gram strpljenja koji sam imao prema njemu. Tako da je onda eksprezno cijeli taj Office izletio s moga kompa.
Namjesto njega sam stavio OpenOffice - radi usporedbe i upoznavanja. Problem je bio u tome što je kopija koju sam instalirao bila na hrvatskom jeziku. Općenito ne držim do prevedenog softvera i izbjegavam ga što bolje mogu. No kad sam krenio instalirati nisam previše obraćao pažnju, a i žurio sam se instalirati ga kako bih mogao raditi na jednoj malo hitnijoj prezentaciji. Pregrmio sam hrvatske izbornike, odlijepi, zalijepi i umetni i složio tu prezentaciju i sve fino i ok.

Jutros sam htio maknuti tu hrvatsku verziju i instalirati regularnu englesku. Nije nikakav problem, samo treba pokrenuti uninstal i sve u redu. Ne? Upravo tako - ne.

Za micanje programa instaliranih na mom kompu inače imam program koji radi isključivo to - miče programe koje treba uninstalati. Kliknem na ikonu, on pokrene uninstal, pročisti registry, pogleda da l je koja datoteka ostala na disku i nju pobriše i program je povijest.

Tako je trebalo i ovaj proces micanja OpenOfficea izgledati. No nešto je opako pošlo po krivu - nisam 100% siguran kako se to dogodilo, ali nakon što je maknio OpenOffice, uninstaler je krenio micati i ostale programe koji su mi bili instalirani. Redom praktički. Dok sam ja skužio šta se dešava, već je načeo dobar dio programa. Naravno da je onda i zaklao komp, da sam ga morao zaustaviti preko Task managera.

Kad sam ga uspio opet pokrenuti, zatekla me ovakva situacija:
Na slikama svaka ova ikona koja ima neki uskličnik kraj sebe znači da nešto nije u redu s tom instalacijom tj. s tim programom. Dobar dio programa je tako završio što je u meni izazvalo tihu jezu, kad sam vidio na šta liči lista 'instaliranih' programa.

Dok sam malo pažljivije pogledao skužio sam ipak da je najozbiljniji problem taj što su načeti driveri za grafičku karticu. Ostali programi koji su upitni, daju se instalirati na ovaj ili onaj način. Pa sam se morao dati u traženje drivera za grafičku (vjerojatno ih imam negdje na disku, ali ih ne mogu samo tako naći, jednostavnije ih je opet downloadati s neta).

Našao, skinio, instalirao - ajd, to je bar prošlo u redu.

Krenio sam na instaliranje programčića koji su mi bili pri ruci, koje sam imao neke novije verzije i sl. Osnovne stvari sam postavio na mjesto, restartao mašinu da bih vidio dal ima kakvog efekta na stabilnost. Windoze su se uredno digle, logiranje prošlo ok, u uninstaleru je još nekolicina ikona koje govore o tome da mi fale neki programi.

Onda sam skužio da se u kanti za smeće nalaze još neke stvari. Opa! Pa to su skoro svi programi koji mi fale tj. koje je ovaj krenio micati. Pošto je u kanti bilo mali milijun fileova, cijeli komp mi se kočio svakih 30, 45 sekundi na minut i po, a ja sam za to vrijeme pokušavao povratiti bar neke od tih datoteka i programa.

Nakon bolnih sat vremena su još neke stvari vraćene na svoje mjesto, a sistem manje više povraćen na stanje prije 'deinstalacije'.

Nije sve tako bajno. Neki od programa koje sam vratio iz kante mi se ne pojavljuju u uninstaleru, što znači da nisu uredno postavljene, da nisu korektno povezane u registry, općenito - da je skrpljeno to i da ako radi da će biti čudo. Trenutno nemam živaca za instaliravanje svakog od tih pojedinih programa, dovoljno sam živaca i na ovome izgubio. Mislim da će to čekati neko drugo vrijeme i novu količinu živaca koju ću morati potrošiti na housekeeping svog kompa.Post je objavljen 18.06.2009. u 13:39 sati.