Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

Philip Gordon o međunarodnom zamoru stanjem u BiH

Sjedinjene Države nisu zadovoljne stanjem u Bosni i Hercegovini 14 godina nakon Daytonskog sporazuma i poduzet će odgovarajuće korake, uključujući punu potporu visokom predstavniku međunarodne zajednice, kako bi ostvarile napredak, izjavio je Philip Gordon, pomoćnik američke državne tajnice za europske poslove.

"Nismo zadovoljni sa stanjem u BiH 14 godina nakon Daytona. Zaključak jedne poštene procjene je da se BiH ne kreće naprijed kako bi željeli, već ustvari čini i neke korake unatrag", rekao je Philip Gordon u utorak, svjedočeći pred Pododborom za Europu, Odbora za vanjsku politiku Predstavničkog doma Kongresa.

Naglasio je kako je potpredsjednik SAD-a Joe Biden prilikom nedavnog posjeta jasno pozvao sve strane na prevladavanje nacionalizama koji dijele BiH i ugrožavaju stabilnost regije u cjelini.

Govoreći o potpori SAD-a Daytonskom sporazumu i mogućnosti da se on modificira uz suglasnost svih strana kako bi odrazio politički napredak, Gordon je istaknuo da "BiH mora ostati jedinstvena", te da SAD neće priznati pokušaje da se odstupi od toga.

"Poput zamora s proširenjem EU, postoji i određeni međunarodni zamor s BiH", rekao je Gordon.

Visoki predstavnik za BiH (OHR), po njegovim riječima, nije uvijek imao dovoljnu političku potporu za suočavanje s ozbiljnim izazovima.

"Mi nastojimo ojačati Visokog predstavnika. On mora imati političku potporu kako bi mogao zadržati BiH na pravom putu. SAD želi čvrsto stajati iza Daytonskog ustava i u suradnji s europskim saveznicima vratiti BiH na pravi put, te osigurati da se srpski nacionalizam ne isplati", rekao je Gordon.

Odgovarajući na pitanja kongresnika o Kosovu, pomoćnik državne tajnice je ocijenio da se godinu dana nakon donošenja ustava Kosovo drži "prilično dobro".

"Za prvu godinu ta se zemlja drži prilično dobro. Priznalo ju je oko 60 zemalja diljem svijeta, uključujući većinu europskih zemalja, a nedavno je primljena i u članstvo MMF-a i Svjetske banke", kazao je Gordon.

Komentirajući probleme sa Srbima na sjeveru Kosova koji odbijaju prihvatiti kosovsku neovisnost, istakao je da SAD "ne može prihvatiti ideju o podjeli Kosova". Izrazio je nadu da će građani na sjeveru s vremenom shvatiti da je njihov dom na Kosovu i da će Kosovo biti zemlja u kojoj stanovnici različitih nacionalnosti i vjera mogu naći stabilnu domovinu.

U pisanom dijelu svjedočenja Philip Gordon je najavio da će SAD poduprijeti Kosovo u udvostručenju napora na izgradnji državnih institucija, razvitku zdravog gospodarstva i okruženja za ulaganja, te nastavku zamaha u stvaranju snažne, multietničke demokracije.

Gordon je također izrazio punu američku potporu primanju u NATO i EU - BiH, Makedonije, Crne Gore te Srbije, podsjećajući da je potpredsjednik Biden prilikom nedavnog posjeta Beogradu pozvao tamošnje vlasti na uhićenje dvojice posljednjih haških bjegunaca, Ratka Mladića i Gorana Hadžića.

Post je objavljen 18.06.2009. u 07:20 sati.