Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

SAD za rješenje spora sa Slovenijom i nastavak pristupanja Hrvatske EU

Sjedinjene Države žele da se čim prije razriješi spor između Slovenije i Hrvatske, kako bi se deblokirali pregovori i omogućilo pristupanje Hrvatske Europskoj uniji, izjavili su u utorak Hrvatskoj izvještajno novinskoj agenciji (HINA) dužnosnici State Departmenta i Predstavničkog doma Kongresa, nadležni za europske poslove.

"Očito je da SAD želi vidjeti rješenje graničnog spora što bi omogućilo Hrvatskoj da se pridruži Europskoj uniji. To je u našem interesu i to bi bilo dobro za Hrvatsku", izjavio je pomoćnik državne tajnice za europske poslove Philip Gordon, nakon svjedočenja pred Pododborom za Europu, Odbora za vanjsku politiku Predstavničkog doma Kongresa.

Gordon je to rekao odgovarajući na pitanje je li šestmjesečna blokada Slovenije protivna politici SAD-a i EU-a prema državama jugoistočne Europe, u kojoj su izgledi za članstvo u EU-u i NATO-u ključni element za poticanje reformi i stabilnosti u regiji.

"U konačnici, to je pitanje o kojem trebaju odlučiti dvije strane i Europska unija", napomenuo je Gordon.

Demokratski kongresnik Robert Wexler, predsjednik Pododbora za Europu, Odbora za vanjsku politiku Predstavničkog doma Kongresa, na isto je pitanje odgovorio kako treba čim prije riješiti spor koji priječi pristupanje Hrvatske Europskoj uniji.

"Nadamo se da će u najskorijem roku biti riješeno sve što spriječava" ulazak Hrvatske u članstvo EU, rekao je Wexler.

Pomoćnik državne tajnice Gordon je u svjedočenju pred kongresnim pododborom rekao kako Obamina administracija vjeruje da se "otvorenost zapadnih institucija, poput EU i NATO-a, prema zemljama srednje i istočne Europe, pokazala kao najusješnija strategija demokratizacije u povijesti, koja je donijela mir, stabilnost i napredak milijunima ljudi".

"Administracija je snažnog uvjerenja da se taj proces mora nastaviti", naglasio je.

U pisanom dijelu svjeočenja pred pododborom, na temu "Jačanje Transatlantskog saveza: Pregled politike Obamine administracije prema Europi", Philip Gordon je istaknuo da "SAD pokazuje obnovljeno vodstvo na Balkanu, gdje se više od desetljeća nakon zapadne intervencije, snage demokracije, otvorenosti i moderniteta još uvijek bore protiv nazadnjačkog nacionalizma i netolerancije".

Admistracija polaže veliku važnost na dovršenje zadaće pune integracije regije jugoistočne Europe u eutoatlantsku zajednicu, naglasio je Gordon, dodajući kako je "preostalo još puno posla" da se osigura mirna i prosperitetna budućnost za tu regiju.

Post je objavljen 17.06.2009. u 16:27 sati.