Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

Ministar Vukelić u Afganistanu

Ministar obrane Branko Vukelić stigao je u ponedjeljak u Kabul u posjet pripadnicima Oružanih snaga Republike Hrvatske koji sudjeluju u ISAF-u, misiji NATO-a u Afganistanu.

U kabulskoj zračnoj luci Vukelića su dočekali pripadnici hrvatske vojne policije i medicinskog tima te ga potom u štićenom konvoju odvezli u bazu ISAF-a Warehouse u Kabulu gdje su smješteni pripadnici 13. hrvatskog kontingenta.

Vukelić će se upoznati s uvjetima života i rada u misiji u kojoj je sada 13. hrvatski kontingent s 295 pripadnika na području triju regionalnih zapovjedništava, u sjevernoj i zapadnoj regiji, te u glavnom gradu Kabulu.

Tijekom boravka u Afganistanu razgovarat će s visokim dužnosnicima NATO-a, UN-a, kao i s prvim potpredsjednikom Islamske Republike Afganistan, Ahmadom Ziom Masudom.

On će posjetiti i grad Mazar e Šarif na sjeveru Afganistana gdje pripadnici hrvatskih snaga sudjeluju u obuci afganistanske narodne armije (ANA).

Ministar Vukelić sastao se sa zapovjednikom RCC Kabul

Ministar Vukelić, glavni inspektor obrane general-pukovnik Marijan Mareković i zapovjednik 13. HRVCON u misiji ISAF brigadir Martin Starčević susreli su se u ponedjeljak u Kabulu u kampu „Warehouse“ sa zapovjednikom Regionalnog zapovjedništva Kabul (RCC) brigadnim generalom Michaelom Stollsteinerom.

General Stollsteiner izvijestio je ministra Vukelića i hrvatsko izaslanstvo o sigurnosnoj situaciji u toj regiji te aktivnostima u narednom razdoblju u Afganistanu posebice sa priprema za osiguranje mirne provedbe izbora u toj zemlji krajem kolovoza 2009.

„Posebno bih želio istaknuti kako na ovaj kamp nije bilo raketnog napada unazad sedam mjeseci, u čemu su ključnu ulogu odigrale upravo postrojbe vojne policije i njihov rad na terenu u čijem je sastavu i 27 pripadnika Vojne policije Oružanih snaga RH ovdje u Kabulu“, rekao je Stollsteiner, inače pripadnik francuskih oružanih snaga koji je tom prigodom i posebno istaknuo profesionalizam pripadnika OS RH u misiji ISAF.
Ministar Vukelić informirao je generala Stollsteinera o sudjelovanju Hrvatske u 16 mirovnih misija diljem svijeta posebno naglasivši važnost misije ISAF u kojoj sudjeluje 295 pripadnika OS RH. Tom prigodom Vukelić je posebno istaknuo zadaće koje naši pripadnici rade na obuci i mentoriranju afganistanske vojske.

Izvor: MORH
Više: MORH

Post je objavljen 16.06.2009. u 11:43 sati.