Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/freelancer

Marketing

Crayon Physics Deluxe



Indie igre su uvek plenile svojom originalnošću, dizajnom i opustenošću što je možda i najveća mana tipičnih blokbaster naslova današnjice. Takav je i Crayon Physics, delo Petrija Purhoa, studenta iz Finske. Prošlo je gotovo godinu dana od kako je demo ove genijalne igre pobedio na festivalu nezavisnih igara i sada je konačno pred nama kompletna verzija igre, sa sufiksom deluxe u naslovu.

Premisa igre podseća na klasičnu logičku zavrzlamu – kroz osamdesetak nivoa potebno je lopticu ‘’ubediti’’ da pređe određeni put i uz put pokupi sve zvezdice. Na prvi pogled nimalo impresivna ideja ali caka je u tome što svaki element koji poželite da dodate na nivo - crtate! Mišem upravljate voštanom bojicom i bukvalno sve što nacrtate biće preneto u igru, svaki objekat će imati masu, a ma kako nepravilan oblik bio savršeno će reagovati sa okolinom. Početno oduševljenje dok budete škrabuljali pravougaonike i krugove nimalo neće splasnuti jer kako budete napredovali kroz igru otkrivaćete načine da povežete svoje crteže u kompleksne skalamerije nalik izumima Pere Kojota. Kratka uputstva na početnim nivoima će vas naučiti kako svet igre funkcioniše pa neće proći puno vremena dok ne budete počeli da konstruišete katapulte i automobile.

Svet igre izgleda kao crtež nastao iz mašte jednog predškolca, veseo je i šaren i sigurno će vam izmamiti osmeh. Teško je odoleti i neobaveznom žvrljanju po mapi sveta, već ukrašenoj crtežima cveća i morskih nemani. Opuštenoj atmosferi kojom Crayon physics odiše dodatno doprinosi i to da vas igra ni u jednom trenutku neće požurivati niti na bilo koji način ograničavati. Ne postoje ograničenja u vremenu niti u količini boje koju možete upotrebiti tako da se slobodno možete opustiti i eksperimentisati dok u pozadini svirucka nenametljiva muzička tema. Čak i da loptica odleti sa ekrana, ubrzo će se vratiti na početno mesto. Nivoi su uglavnom laki, sa često očigledim rešenjem dok će za one pred kraj igre biti potrebno dosta mozganja. Nikad ne postoji ‘’pravo’’ rešenje, već je lopticu do cilja moguće dovesti na više načina, što zavisi samo od toga koliko ste kreativni u rešavanju postavljenih problema. Ovo je i dobar motiv da se nekim nivoima vraćate više puta pokušavajući da otkrijete nove zanimljive načine za njihovo rešavanje. Ukoliko dobijete nalet inspiracije, uz igru dolazi i editor nivoa pa možete kreirati nove glavolomke koje će posle drugi igrači preuzimati sa sajta igre.

Crayon Physics Deluxe je nesvakidašnja igra, pravi biser kakav se retko sreće. Ona će u svakome probuditi malog šestogodišnjeg kreativca koji prepun entuzijazma crtka svoje prve crteže po parčetu žućkastog papira. Oduševljavanje svakim materijalizovanim oblikom, skalamerijom ili veselim duhom ove igre će učiniti da zaboravite na vreme i prepustite se druženju sa crtežima od voštanih bojica.

----------------------------------------------
Izvinjavam se što prošlog petka nije bilo teksta, spremao sam ispite

Post je objavljen 12.06.2009. u 23:15 sati.