Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

Ministri obrane NATO-a dogovorili se o smanjenju snaga na Kosovu

Ministri obrane 28 zemalja članica NATO-a načelno su se u četvrtak u Bruxellesu dogovorili da se NATO-ove mirovne snage na Kosovu smanje sa sadašnjih oko 14.000 na 10.000 pripadnika do početka sljedeće godine, rekao je glavni tajnik Saveza Jaap de Hoop Scheffer.

"Donesena je načelna politička odluka o smanjenju snaga na Kosovu", rekao je Scheffer na konferenciji za novinare u sjedištu NATO-a u Bruxellesu, gdje se u četvrtak i petak održava sastanak Sjevernoatlantskog vijeća na razini ministara obrane.

Na sastanku sudjeluje i hrvatski ministar obrane Branko Vukelić, prvi put od ulaska Hrvatske u Savez.

Vukelić je izjavio da je sigurnosna situacija na Kosovu stabilna i dobra te se stoga planira u sljedeće dvije godine znatno smanjiti broj pripadnika KFOR-a.

Ministar Vukelić je dodao da je Hrvatska spremna "sredinom ovoga mjeseca poslati na Kosovo dva helikoptera s 20 vojnika".

"Ono što sam danas istaknuo jest da je vrlo važna i nužna daljnja nazočnost NATO-a na Kosovu, da treba obratiti pozornost svim procesima koji se odvijaju na Kosovu, ali i u Bosni i Hercegovini, jer stabilnost tih dviju zemalja izravno utječe na stabilnost cijele regije", rekao je hrvatski ministar.

NATO-ove mirovne snage na Kosovu (KFOR) trebale bi se postupno transformirati u snage za odvraćanje.

Američki dužnosnik koji je želio ostati neimenovan rekao je da je smanjenje snaga na 10.000 vojnika do početka sljedeće godine prva faza postupnog smanjivanja, a nakon toga bi trebalo slijediti smanjenje na 6.500, a onda na 2.500 pripadnika ako sigurnosna situacija ostane stabilna kakva je danas.

Prvi dan ministarskog susreta posvećen je mirovnoj operaciji KFOR-a na Kosovu, borbi protiv piratstva, transformaciji i novoj ulozi Saveza, izgradnji sposobnosti i interoperabilnosti među saveznicima i partnerima, te reformi sjedišta NATO-a.

Također će raspravljati o novim procesima obrambenog planiranja, utjecaju financijske krize na obrambene sposobnosti i o trenutnom stanju nuklearnih sposobnosti Saveza.

Ministri će tijekom dvodnevna sastanka razmotriti i stanje u Afganistanu, procijeniti napredak, te predložiti mjere za poboljšanje sigurnosne situacije u Afganistanu.

"Hrvatska sudjeluje sa značajnim snagama u Afganistanu, ne toliko u brojčanom, koliko u kvalitatativnom smislu. Već sada imamo tri mentorska tima, razmatramo mogućnost slanja još dva policijska tima. Tim naporima zemlje članice NATO-a nastoje što prije i što bolje pripremiti afganistansku vojsku i policiju da mogu samostalno obnašati svoje dužnosti", rekao je ministar Vukelić.

Post je objavljen 12.06.2009. u 13:59 sati.