Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/downunder

Marketing

ŠOK zvan S.T.A.R.

Meni je ovo bio sok. Nisam znao da takvo sto postoji i da ce mi to biti "kamen spoticanja" u novoj zemlji.

Govorim o trazenju posla u zemlji o kojoj znamo malo. Ja sam uvjeren da ce ovo sto cete sada cuti doci ultrabrzo u staru domovinu, a vec mozda i je.

STAR je metodologija ili nacin pisanja molbe za odredjeni posao.

S time cete se sresti za svaki bolji posao na koji se natjecete. Naravno da to ovisi o poslu, struci, industriji ili slicnom i nije uvjet za sve i svakog.

No brojni poslovi pogotovo za visoku spremu dolaze sa unaprijed definiranom pitanjima, obicno oko 8-15 pitanja, gdje biste MORALI odgovoriti na na ovaj STAR nacin. Na svako pitanje.

Vjerujte, trebale su mi godine da "probijem led"...Al kad jednom probijete:)



S.T.A.R. je:

Situation – The situation/context

Task – What you had to do in the situation

Action – What you did in the situation

Result – What was achieved as a result of your actions

Situacija - objasnite situaciju u kojij ste se nasli
Zadatak - objasnite koji je bio vas zadatak
Akcija - objastite sto ste ucinili u toj situaciji sa vasim zadatkom
Rezultat - objasnite koji je rezultat vase akcije


Kako godine, rekli biste? Pa vi ne znate i NITKO vam nece objasniti kako se ovo pise da se dobro i ispravno PREZENTIRATE ( prodate?) potencijalnom poslodavcu.

Ovi se odgovori temelje na pisanju ESEJA (nakadasnje zadacnice?) sto se u Australiji uci kroz cijelo skolovanje.

Da ponovim, pisanje eseja se uci kroz cijelo skolovanje! Ovdje vas dave esejima, esej za matematiku ako treba, ak vec ne znate racunati! :)))

Dakle na svako pitanje vi biste morali odgovoriti sa kratkim opisom ne duljim od pola do jedne STRANICE teksta ( hej ljudi, 15 pitanja?!).

Ja to nisam znao. Prve molbe temeljile su se na par recenica u svakom odgovoru. Na kraju krajeva, ja mrzim pisati eseje :)

Vasu molbu tada citaju HR profesonalci koji nemaju pojma o struci i od vas se ne ocekuje da pisete previse strucno! Vi pisete o sebi i svom karakteru, sve ostalo se da nauciti i oni ce radje primiti na posao covjeka bez skole nego vas ako zakljuce da je njegov karakter pogodniji za tu poziciju.

I da vam otkrijem tajnu. Uvijek vam je bolje cak i platiti profesionalca da vam pogleda i lektorira molbu i zivotopis. Ja platio nisam no opet lektorirao mi je strucnjak iz agencije za zaposljavanje kojem je DUZNOST da vam besplatno pomogne. No ni on nije mogao napisati esej od 6 strana.

Jesam li vec spomenuo da mrzim pisati eseje!? Od tuda valjda i toliko slika na ovom blogu:)

Ugodan vikend!

Post je objavljen 12.06.2009. u 04:42 sati.