Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

Ministar Vukelić na sastanku ministara obrane NATO-a u Bruxellesu

Na redovitom godišnjem sastanku ministara obrane Sjevernoatlantskog vijeća (NAC) koji se ove godine održava 11. i 12. lipnja u Bruxellesu, po prvi puta od kada je Republika Hrvatska postala punopravnom članicom NATO saveza, sudjelovat će i izaslanstvo Ministarstva obrane RH, na čelu s ministrom obrane Brankom Vukelićem. U sklopu dvodnevnih sastanka, predviđeni su i sastanci ministara zemalja koje sudjeluju u operaciji ISAF, a nisu članice NATO-a, zemalja članica Euroatlantskog partnerskog vijeća (EAPC), Skupine za nuklearno planiranje (NPG) te Odbora za obrambeno planiranje (DPC).

Prvog dana susreta, u četvrtak, 11. lipnja, ministri obrane razgovarat će o mirovnoj operaciji KFOR na Kosovu, borbi protiv piratstva, transformaciji i novoj ulozi Saveza, izgradnji sposobnosti i interoperabilnosti među Saveznicima i Partnerima, te reformi sjedišta NATO-a. Također, raspravljat će se o novim procesima obrambenog planiranja, utjecaju financijske krize na obrambene sposobnosti i o trenutnom stanju nuklearnih sposobnosti Saveza.

Ministri će tijekom dvodnevnog sastanka razmotriti i situaciju u Afganistanu, procijeniti napredak, te predložiti mjere za unaprjeđenje sigurnosne situacije u Afganistanu.

U pogledu regionalne sigurnosti, NATO savez smatra JI Europu strateški važnom regijom za koju su euroatlantske integracije posebno važne kako bi se osigurali potpuni mir i stabilnost u tom dijelu Europe. Zato će se posebna pažnja posvetiti pitanjima daljnje vojne nazočnosti NATO-a u mirovnoj operaciji KFOR na Kosovu, a u koju se skoro planira i upućivanje pripadnika OS RH.

Izvor: MORH

Post je objavljen 10.06.2009. u 15:38 sati.