Pregled posta

Adresa bloga: http://blog.dnevnik.hr/kresicathefish

Marketing

Pentax K-7

Prošli tjedan pojavio se i on. Očekivani nasljednik K 20 D -a. Pentax nas je razveselio pretprodukcijskim primjerkom nove 7-ice koju smo prezentirali u Rovinju. Tri dana sam imao priliku škljocati sa njim. Sigurno je da nisam otkrio sve ono što može, ali ima vremena ...

Image Hosted by ImageShack.us


Je, manji je od 20-ke. Vidljivo manji. I po visini, i po širini.

Image Hosted by ImageShack.us


Kotačić za odabir režima rada sada ima osigurač koji sprječava slučajno okretanje. Korisna điđa, meni se na 20-ki često dešava da se pri spremanju u torbu pomakne u Tav ili čak u M.

Image Hosted by ImageShack.us


Dubina samog tijela je tu negdje:

Image Hosted by ImageShack.us


Ono što fascinira je da je u manje tijelo ugurana veća pentaprizma, koja sada pokriva stvarnih 100% kadra. Ono što se vidi u okularu je i na senzoru, ni manje ni više. Za čistunce u kadriranju savršeno.
Raspored gumbeka na stražnjoj strani je promijenjen.

Image Hosted by ImageShack.us


Očigledno je da je zbog većeg lcd-a na manjem tijelu nestao lijevi red gumbeka, koji je sad razmješten iznad i desno od ekrana. Osim toga, nestao je i gumb "Fn", te je sada pristup svim potrebnim podešenjma za jednu tipku kraći. Gumb "Info" više nije samo informativan, već se i preko njega brže dolazi do finijih podešavanja, koje se inače nalaze zakopane u meniju. U svakom slučaju, intuitivan je, i mislim da će i potpuno novim korisnicima Pentaxa biti jako jednostavan za upravljanje.
Ergonomija mu je, usprkos smanjivanju tijela, sjajna. Grip ima dublji prihvat od onoga na 20-ki, i samo tijelo bolje leži u ruci. Ovo je dio promjena kojih sam se najviše plašio, ali bezrazložno. Za one sa stvarno velikim šapama, dodatni grip je opcija koja će i dalje biti prisutna.
Najbitnija novost je sklop pentaprizma-autofokus-mjerenje svjetla. Tražilo je lijepo i svjetlo, veliko kao na 20-D sa povećalom. Mjerenje ekspozicije je odlično, mrvu hrabrije nego na 20-ki, ali i dalje bez opasnosti od preeksponiranja.
Ali ono što oduševljava je autofokus. Osjetno brži, rekao bih, duplo, bez pretjerivanja. Precizan kao i do sada, ali brzina sjajna.
U kombinaciji sa SDM objektivima, focus tracking radi nevjerojatno. Sa DA* 60-250/4 bez većih problema sam ulovio ovo:

Image Hosted by ImageShack.us


Imajte na umu da su golubovi puno nezgodniji za fotkanje od galebova. Uostalom, probajte sami sa opremom koju imate wink

Večeras sam preumoran za nastavak, sutra pišem dalje zubo

Post je objavljen 09.06.2009. u 23:06 sati.