Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

General Lucić na sastanku Vojnog odbora NATO-a

U sjedištu NATO-a u Bruxellesu početkom svibnja održan je sastanak Vojnog odbora NATO-a i načelnika stožera članica Saveza, na kojemu je prvi put sudjelovala Hrvatska, odnosno načelnik GSOSRH general zbora Josip Lucić. Na sastanku je bio i predsjedavajući Vojnog odbora Europske unije te albanski načelnik, koji također prvi put predstavlja svoju zemlju u statusu punopravne članice. To je prvi od tri godišnja susreta načelnika stožera najviše savezničke vojne razine. Iduća konferencija Vojnog odbora NATO-a održat će se u Portugalu od 18. do 20. rujna 2009.



Na dvodnevnom zasjedanju Vojnog odbora raspravljalo se o aktualnim temama: operacijama Saveza, osobito ISAF-u i KFOR-u, pomorskim operacijama usmjerenima na suzbijanje piratstva, NATO-ovim snagama odgovora (NRF), odnosu s Ukrajinom, Gruzijom i Rusijom, izradi novoga Strateškog koncepta NATO-a te projektu "Višestruke budućnosti". Najvažnija strateška pitanja u ISAF-u jesu zaštita snaga u Zapovjedništvu ISAF-a (Kabul), obuka afganistanske policije i pokretanje nove obučne misije u sklopu ISAF-a: NATO Training Mission ? Afganistan (NTM-A). Nova misija trebala bi se baviti ponajprije nadzorom višeg stupnja obuke afganistanskih OS te obukom i mentoriranjem policije. Svi napori u operaciji ISAF trenutačno su usmjereni na pripremu i osiguranje izbora koji će se održati u kolovozu ove godine.

Što se KFOR-a tiče, ministrima obrane NATO država na sastanku u lipnju 2009. bit će predloženo da se u operaciji na Kosovu započne s novom fazom provedbe operacije, jer je situacija zadovoljavajuća i stvaranje kosovskih snaga sigurnosti ide po planu. Isto tako, stabilizaciji situacije i uspostavi vladavine prava ide u prilog i misija Europske unije (EULEX) koja je spremna potpuno preuzeti svoje funkcije. NATO razmatra mogućnost uspostave nove pomorske operacije radi suzbijanja gusarstva. Nova operacija bit će komplementarna s operacijom EU (ATALANTA) čiji mandat završava u prosincu, ali se razmatra njegovo produženje.

Na marginama sastanka, načelnik GSOSRH general zbora Josip Lucić susreo se s francuskim načelnikom generalom zbora Jean-Louisom Georgelinom. Na sastanku se razgovaralo o mogućim područjima suradnje te je osobiti naglasak stavljen na učenje francuskoga jezika (kao preduvjet za školovanje naših pripadnika u Francuskoj).



Post je objavljen 08.06.2009. u 11:23 sati.