Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/spasitebebe

Marketing

Broj pobačaja u Hrvatskoj u stalnom padu

Do podataka o broju induciranih pobačaja u Hrvatskoj dolazi se preko 'Izvješća o prekidima trudnoće u zdravstvenim ustanovama Hrvatske' koje jednom godišnje objavljuje Hrvatski zavod za javno zdravstvo. Prema zadnjem izvješću za 2005. godinu, bilo je prijavljeno 4.563 legalno induciranih prekida trudnoće, što predstavlja pad u odnosu na prethodne godine, a usporedbe radi, 1993. radilo se o brojci od 25.179 legalno induciranih pobačaja.

Kod mladih djevojaka do 19 godina bilo je 355 legalno induciranih prekida trudnoće, a od žena kod kojih je legalno induciran pobačaj najviše (1.901) je onih u dobi od 30-39 godina. Najveći je broj žena koje traže prekid trudnoće u braku (58.6 posto), od čega ih 34.1 posto već ima dvoje djece pa se može zaključiti kako se prekidi trudnoće još uvijek koriste kao sredstvo kontracepcije.
Iako je broj legalno induciranih pobačaja u Hrvatskoj u stalnom padu, pogotovo u odnosu na početak 90-ih kad su te brojke bile i do 4-5 puta veće nego danas, mnogi se pitaju koliko je to zapravo realna slika pravog stanja. Naime, pitanje je koliko se induciranih pobačaja prijavljuje pod krinkom patološke trudnoće ili spontanog pobačaja te što je s onima obavljenima u privatnim ordinacijama.
Liječnik se može pozvati na pravo 'prigovora savjesti' prema kojem nije dužan obavljati pobačaj

Post je objavljen 07.06.2009. u 23:44 sati.