Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/dalmata

Marketing

ponovni susret ...........

dnevni nastavak petan wave

Evo je sazrilo vrime za zaputise polako prima zapadu ……..e nisan odavno bija u ti grad za kojega me nešto posebno veže…..je da san rođeni Trogiranin kojega je eto život odvuka prima Splitu ….al opet jemaju još dva grada uz ovo naše more šta me vuku ,sa kojima san povezan na jedan meni svojstven nacin,……. veza me jedan dil mojega života za njih a znan da san i ja dil one njihove kamene duše ……..ni lako iskidat tu kadenu koja nas veže……
Necu za dišpet priko Dalmatine i Kalmetine gren ja lipo doli po magistrali….uz more……laganini ….ca bi se reklo odnija vrag prišu …..je da je bokun duše i sporije ma je lipje za oko …….

I tako posli jedno dvi ure i pet minuti (toliko o onome laganini vožnji) ariva san ja …..e ala gremo se najprije otrest bagaji i ucinit vižite kod svojte a posli toga ce mo se kalat malo doli do u grad…….
E sad oni domaci znaju di san bija u koji kvart ,jelte ????? Ma ca neznaš aaaaa ma to je na Bili Brig za gospu blaženu…….novije Zadarsko naselje.

bb


Ala ne triba se gubit vrime triba se kalat doli do u grad jerbo triba sinjat ca se sve prominilo o zadnjega puta kad smo se nas dva sreli…….e nas dva Zadar i ja …… znan da ce te sad rec evo ga Marin ispalija i o gradu govori ka o živon bicu ………roge van da bi li roge……..ja ga cutin tako ,on zame jema dušu ……..samo šta tu dušu nemore svak osjetit …….

Bolida smo stivali na parking ispod bastiona ( ala koja lipa ric aaa??) ma ispod zidin o Forte …..a vidi isukrsta ti još se ne placa ………..ma bravo Zadrani .. …..a u Split ce kako je pocelo naplacivat svitu i parking isprid kuce …….. ma nima veze gren se ja vratit mojon điradi ……..

Nogu pridnogu put Kolovari …….ajme koji lipi vonji …….ala kako su lipe procvale…… opla a vidi ono aaaaaaaaaaa ….ma zna san da se zviri trpaju u kaveze ma ko je vidija da se i stabla nako zatvaraju……e ovo je sa kontra efekton : )))) kad se zvir stavi u kavez onda se ka ljude cuva od njih a kad se biljka stavi u kavez onda se ona cuva od divljega svita ……ala ca san pametan aaaaa? Dabi se pripadnen dikod kad sepromislin :))))

stribor


A tribalo je malo svratit i povirit šta je s njin jel još na mistu i kako napreduje…..e ako ga niste pripoznali to je on Australski Stribora oli ti ga “wollemia nobilis”… e sad da se ja ne bi puno pravija prametan o ovon biljcici jerbo je lani bija post namo kod njegove mištanke ….e je kod filipinke( klik i ekola eto ga direct na post )

stribor


Gremo dalje kalat se prima moru ,prima Foši ….e dobro je nima vonji…..sve je ok :)))…onega ludu ca po cile dane leži nab rod i prodaje osušene morske zvizde za dešpet nisan tija slikat …..ekola……koja mala šesna lucica……

foša


Evo ih na ……vrata o grada……oli ti ga “Kopnena “ vrata…….koja su nekad davno bila glavni ulaz u Zadar…..sagrađena su po crtarijama oli ti ga projektu arhitekte Michele San Micheli…………e a pogodite odakle je ono bija aaaaaaa???? Bravoooooooo……… Venecija……..e a bogati oli tod nije oni lavic svetega Marka sa krilcima ( jel ovo podsjeca na jednu reklemu aaaa ?? :)) )pa je teško pogodit ……a da nebi bilo zabune ispod njega je sveti Krševan na konju …..oli ti ga grb Zadra.

vrata


Ajmo nastavit ovo moje šetuckanje dok mi se da odat …… cek cek ovo triban litretat, stvarno mirita …….ne samo zato šta je ovo crikva Sv.Šime koja je dobila to ime od dana odkad se u njon cuvaju moci tega sveca (ranije je bila crikva Sv.Stjepana) ……..triba napomenit onima ca su zaboravili ( da nerecen ca nisu znali ) da se u ton crkvi nalazi jedna puno lipa pozlacena srebrena škrinja u kojon je uz relikvije sveca i kruna hrvatsko-ugarske kraljice Elizabete (cer Stjepana Kotromanića a žena Ludovika Anžuvinca). Valja napomenit da se ova crkva izvorno nalazi ovde od 5. Stoljeca ….mislin ovaj bili dil sa ulazon a ostalo je kasnije nadograđivano……ali me nemojte uzet za ozbiljo to ,je ono koliko se ja sican :)))

šime


Nastavlja se…....ne mogu držat oci otvorene….gren lec

Evo nastavak .....aj smisticu ja sve ovo u 2 posta ......da ne ispadne evo ga sad je lude ucinija cili putopis o jednega vijađa po Zadru : )))))

E ajmo mi nastavit sa điradin po Zadru …….ma vidi bogati ovi trg u neka druga vrimena je jema skroz niku drugu ulogu ….nije to bilo za tod se puno zadržavat,šetat I cinit pizdarije , jerbo je ispod jedna velika gustirna oli ti ga rezervar za vodu .E namojte sad mislit a vidi merla kako je laganini složija pricu a pravi razlog ca se natrevija na ovemu trgu nije da bi nan sad on tod prica o pet bunari vengo je to ona kuca na kraju placa….ona na desnu bandu slike-……na nije morete mi virovat ,nisan njanci tija slikat bolje jerbo znan da je to sjedište jedne meni puno drage (hahahaha) stranke za Zadar…..

5b

Aj dobro kad san vec ovod na ovome povjesnon mistu a šteta je a ne rec ric dvi o njemu……e a da bi blo sve jasnije nije ovo sve moja pamet……društvo mi je cinija moj dragi zet ….a on je sad mišcanin Zadra a I povjest mu je struka ......pa tako ono ca san ja propustija on mi je ka pravi vodic sveponovo ponavlja ,ka da ja nebi zaboravija jelte ……neka lipo je obnovit znanja …….ovi trg “Pet bunara” ovod je od 1574.godine ,onda je pritila opasnost od Turak pa se oni kanal oli ti ga ratni jarak ca je bija tod sa zapadne strane bastiona pokriven…..e tod se ukazalo dobro misto za ucinit rezervar za vodu /cistern .E sad ovo poviše je da paru vjenci o bunara ma opet to nisu bunari u pravom smislu rici …..jerbo znamo ca je bunar …..neg su to samo otvori gustirne di se vadila voda…...

kala

Evo smo ucinili posal koji smo jemali ….a e najbolje da san ja do Zadra iša samo radi špancira a e kako da ne našli ste me :))))))
Evo nas nalagano nogu pridnogu vucemo se po jednon puno lipon ulici ….iako ako se mene pita neznan zašto je ona ostala prvo misto za cinit đirade kad Zadar jema nako lipu obilatu rivu….a vidiš riva nije nikad saživila u tome pravcu….je da se ucine koji đir i namo ali to nije to …… e a sad istini za volju ovo je bila glavna gradska ulica i u dalekon prošlosti pa se u starin dokumentima nazivala :Ruga Magistra,Via Magna ,Strada Grande…..a ovi naziv Calle Larga …ca smo mi izvrnili u Kalelarga oli ti ga po naški zapravo Široka ulica javlja se puno kasnije…….ma si vidija ca znaci jemat kraj sebe profesura povjesti i arheologija aaaaa…..pa se sad lako pravit pametan……..je ma je ovo tribalo sve ca nisan zna i zapantit a gospe mi i dil zapisat na kartu jerbo a ko ce sve te nazive i godine pantia aaaaa??? Ala tribal bi malo sist i progucat kavu a to je najbolje ucinit malo niže doli…….tamo di se more s gušton bacit oko na okolinu a to van je najbolje ucinit na Forumu.Ala zna se ca je forum …..glavni trg rimskih naselja…..to je samo ka mali podsjetnik ……..

forum

E ovi se zapoceja gradit vec dvadesetih godina prvog stoljeca prije Isukrsta.ako niste znali ovi Zadarski forum je jedan od najvecih na Jadranu ……..širine 45 a dužine 90 metara……….kasnije u anticka vrimena oko Foruma su se pocele gradit sakralne kršcanske građevine a samim time je stari kompleks Foruma uništen a na njegovom mistu je nastala Kampa……renesansni trg …….
Evo ovako dok nalagano cidin moju duplu kavu samo cu bacit pogled po vec odavno poznatin građevinama naokolo mene …….evo tu je sv.Donat koji je sinbol grada Zadra.

donat

Ova okrugla predromanicka crkva do kraja 15 stoljeca zvala se sv.Trojstvo ,ali je onda prominjeno ime u ovo koje danas ima po biskupu koji je sagradija crkvu. Trbalo bi naglasit da je ova crkva svojim oblikom cilindra i visinon od 27 metara jedinstvena i da nema nekih direktnih uzora sa kojima bi se mogla povezat. U gradnji crkve koristija se materijal ostataka Foruma ( posebno vidljivo po monolitnin stupovima u crkvi ) pošto je i sagrađena na istom .

Cek eno ga na vrhu ….samo da ga malo provan zumirat …..a je mi pozicjun ovod na štekatu malo berlav ma cu ga evo provat capat kompanju radi gušta : )))))

galeb

Tu odma iza je i Zadarska katedrala sv.Stošije ……koja je najveca crkva u Dalmaciji .Znan d ace te recd a san pila naopako i da je sve ovo vec ranije opisano bezbroj puta ali šta cu van ja kad san ja malo kasnija sa pokretanjen bloga hehehehe pa sad nadoknađivan propušteno…..a doduše nije s vrimena na vrime loše obnovit gradivo : ))))))

stošija

Ova crkva sagrađenja je u dva puta i to u 12 i 13 stoljecu ka šta bi mi danas rekli nadogradnja crkve iz 9 stoljeca a ova je predhodna bila nadogradnja na starokrscansku baziliku iz 5 stoljeca……… muke ti one isukrstove ovi su samo nadoziđivali ,a kada nije bilo placa okolo pa su mogli ucinit cakod sa friškin temeljima . E ovi zvonik ca ga gledate građen je u 15 I 19 srtoljecu u neoromanickom stilu …….gradnju je priveja kraju 1894.godine engleski arhitekta Thomas Graham Jackson.

Evo sasrkali smo svoje kavice i nebi bilo loše proc se malo niza stradu a opet koji bi ja Trogiranin bija kad nebi povirija misto di se cuvala poznata Gospa od Kaštela koju je naslika u 15. stoljecu a ko drugi nego Blaž Jurjev Trogiranin….……e a najbolje das u mogli bez nas Trogirani hehehehee

g o zdravlja



E bravo da nebi bilo zabune slika je Gospa o Kaštili a crkva je Gospa od zdravlja …..e a slika više nije unutra vengo je primištena u stalni postav izložbe o sakralnon umjetnosti .


Post je objavljen 07.06.2009. u 01:13 sati.