Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

Holbrooke traži od Europljana i muslimana da pomognu Pakistanu

Posebni američki izaslanik Richard Holbrooke pozvao je u četvrtak muslimane i Europljane da pomognu obiteljima koje su izbjegle pred borbama u pakistanskoj dolini Svatu te da tako pridonesu izbjegavanju humanitarne krize.

Pakistan je prošli mjesec počeo ofenzivu kojom želi protjerati talibanske gerilce iz Svata. Tu su akciju pozdravili zapadni saveznici koji strahuju da bi stanje u nuklearnoj sili Pakistanu moglo postati kaotično.

Dva i pol milijuna ljudi izbjeglo je pred sukobima u Svatu i drugim dijelovima sjeverozapada zemlje.

"Ne mogu dovoljno naglasiti važnost njihova povratka. To zahtijeva sigurnost i pomoć cijele svjetske zajednice", rekao je Holbrooke novinarima u logoru Šah Mansuru u predgrađu mjesta Svabija, 80 kilometara sjeverozapadno od Islamabada.

"Faza obnove stajat će jednako koliko i humanitarna faza", dodao je.

Holbrooke najavljuje svoj sastanak s pakistanskim čelnicima, među ostalima i sa zapovjednikom vojske Ašfakom Kajanijem, u petak u Islamabadu. Razgovarat će o idućoj fazi osvajanja, osiguranja i obnove doline Svata kad završi operacija protiv talibana.

Vojska je zauzela glavno mjesto u Svatu, a više od 1200 gerilaca i 90 vojnika poginulo je u tim borbama. Još su desetorica gerilaca poginula, a šestorica su uhićena u zadnja 24 sata, kaže se u vojnom priopćenju i dodaje da je u tom razdoblju poginuo i jedan pakistanski vojnik.

Kad je u srijedu stigao u Islamabad kao izaslanik američkoga predsjednika Baracka Obame za Afganistan i Pakistan, Holbrooke je objavio kako SAD kani za zbrinjavanje izbjeglica dati još 200 milijuna dolara pomoći Pakistanu, osim već najavljenih 110 milijuna.

"Želim ponovno naglasiti da je SAD dao gotovo polovinu sve pomoći za Pakistan. To nije pošteno. Gdje su Europljani? Gdje je Organizacija islamske konferencije?", upitao je Holbrooke.

Post je objavljen 05.06.2009. u 07:20 sati.