Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/plovila

Marketing

Jedrenje u Hrvatskoj

Hrvatska je mala zemlja u jugo-istoku Europe. Njezin glavni grad je Zagreb. Hrvatska je poznata po nacionalnim parkovima, Jadranskom moru i vrlo bogatoj i razvijenoj obali sa mnošvo prirodnih luka i zbog toga je jedriličari nazivaju rajem na zemlji. Hrvatska ima mješovitu klimu. Kontinentalnu klimu na sjeveru i istoku, mediteransku duž obale i planinsku u centralno-južnom djelu. Hrvatska ima preko 1200 otoka različite veličine. Volite li jedriti Jadransko more je najbolji izbor. Najbolja sezona za jedrenje je Maj i Jun. U tom periodu su dobri vjetrovi za jedrenje. U Julu i Augustu možete uživati u osvježenju koje donosi more. Jesen i zima zbog jakih vjetrova dobre za "morske vukove" koji vole izazove.

Zanimljiva mjesta za jedrenje:

Počnimo naš put od Splita. Split je jedan od največih i najbitnijih gradoova Dalmacije. Početak nastajanja Splita se obično vezuje uz izgradnju Dioklecianove palače koja potječe iz 3 stoljeća. Split ima više luka poput Lučice Špinut.

Otoci:

Brač
Brač je poznat po svom gradu Bolu koji se nalazi na jugu otoka. Bol je poznat po svojoj plaži Zlatni rat. Na njemu se isto nalazi i grad Milna koja ima dvije marine i jednom ACY marinom sa benzinskom pumpom.
Brač je poznat i po proizvodnji maslinovog ulja.

Hvar
Otok dužine odprilike 80 km, jedna od najvažnijih turističkih destinacija. Za jedrenje je lijepo posjetiti Paklene otoke koji su pored grada Hvara i imaju ACY marinu. Otok Hvar ima uvalu Tiha uvala (blizu Starog grada),koja je dobila naziv "Tiha" jer je dobro zaklonjena od bura i tamo možete naći zaklon a i ljepa je za plivanje. Hvar je poznat po plantažama lavande.

Plovite li sjeverno od Splita dolazite do Kornata.

Kornati
Kornati su locirani u centralnoj Dalmaciji i nacionalni su park sjeverno od Zadra. Zajedno sa 150 otoka imaju odprilike 320 km2. Kornati su jedan od največih otoka, dvije trećine spada pod park. Otok je 25.2 km dug a nije širi od 2.5 km.

Brioni
Brioni su grupa od 12 manjih otoka u sjevernom dijelu Jadrana pored Pule. Oni su nacionalni park i poznati su po svojoj ljepoti i Titu koji je na njima imao rezidenciju. Na brionima se nalazi safari park, ZOO, Titov paviljon...
Na Brionima je skoro 100 predsjednika različitih zemalja posjetilo Tita, a osim njih u posjet su došle i filmske zvijezde poput Richard Burton, Elizabeth Taylor, Sophia Loren....

Pag
Pag je otok smješten na sjevernom dijelu Jadranskog mora blizu Zadra. Pag je jedan od najdužih otoka u Hrvatskoj. Poznat je po proizvodnji soli, ovčarstvu kao i po ovčjem siru. Takoder je i uz otok Hvar jedan od najpoznatijih turistickih otoka Hrvatske i po mjestu Zrće.

Krk
Krk je naduži otok u Hrvatskoj smješten na sjeveru Jadranskog mora blizu Rijeke. Poznat je po aerodromu, lijepim plažama i po velikom mostu koji ga spaja sa Rijekom, a koji ga je na taj način pretvorio u Hrvatski najveci poluotok.
Ako plovite sa našom jahtom iz Lućice Špinut prema jugu Hrvatske naići ćete na Dubrovnik.

Dubrovnik
Dubrovnik je povijesni grad u Hrvatskoj, poznat po svojim zidinama, kulama i bistrom moru. Nalazi se na samom jugu Hrvatske i uz Split je najpoznatiji turisticki grad u svijetu. Zovu ga “Perlica Jadranskog mora”. Okružen je sa mnogobrojnim otocima od kojih je najpoznatiji nacionalni park otok Mljet.

Mljet
Mljet leži južno od otoka Pelješca od kojeg ga dijeli Mljetski kanal. Ima mnogo brda i dolina od kojih je najpoznatije Babino polje koje spaja sjever i jug otoka. Luka Polače je glavna luka na sjeveru otoka.

Jabuka
Ona je jedan od najmanjih otoka Jadranskoga mora i zato je tobila to ime. Jabuka je posljednji otok u Jadranskom moru i graniči sa djelom koje pripada Italiji. Na njoj ne može živjeti nitko osim crnih guštera.


Post je objavljen 02.06.2009. u 23:50 sati.