Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

Sanader s Ban Ki-moonom o slovenskoj blokadi

Hrvatski premijer Ivo Sanader u utorak se u sjedištu UN-a u New Yorku sastao s glavnim tajnikom Svjetske organizacije Ban Ki-moonom s kojim je razgovarao o slovenskoj blokadi pregovora Hrvatske i EU, stanju u BiH i regiji, kriznim žarištima u svijetu, te o radu Hrvatske u Vijeću sigurnosti i reformama UN-a.

Sanader je kazao da je Ban Ki-moona upoznao s razlozima slovenske blokade pristupnih pregovora Hrvatske s Europskom unijom, koja traje već šest mjeseci.

"Rekao sam ono što govorim u Hrvatskoj u Europi, pa neka se zna i u Ujedinjenim narodima - Slovenija je ušla 2004. u EU i NATO s istim otvorenim pitanjem, i nema nijednog razloga da Hrvatska ne prođe isti put, što smo već pokazali kod slučaja NATO-a", izjavio je Sanader nakon gotovo jednosatnog razgovora s Ban Ki-moonom.

Sa zadovoljstvom je istaknuo da je glavni tajnik UN-a s pozornošću saslušao argumentaciju za hrvatski zahtjev da Slovenija deblokira pregovore, ali nije želio prenositi Banove ocjene o tom pitanju.

Podsjetio je da su nakon jučerašnjeg razgovora u New Yorku, on i povjerenik EU za proširenje Olli Rehn istakli da Hrvatska može dovršiti pregovore do kraja 2009. Međutim, činjenica je da mi već šest mjeseci imamo blokadu Slovenije, koja nije opravdana, jer ne može bilateralno pitanje biti razlog da se blokira svog susjeda, kazao je Sanader.

"Rekao sam glavnom tajniku da se Hrvatska neće tako ponašati prema svojim susjedima. Smatramo da to nije u redu, da to nije europski, te da nije fer i korektno. Pozivam Sloveniju iz New Yorka da deblokira pregovore", poručio je Sanader, ističući kako dvije zemlje mogu nastaviti raspravu o rješenju graničnog pitanja, uz angažiranje Europske komisije i 'trojke' EU-a.

Ocijenio je da je lipanj iznimno važan, i da bi u njemu moglo doći do deblokade pregovora, "ako EK, EU i Slovenija shvate da je sada prijelomni trenutak", a ako u lipnju ne dođe do deblokade, "Slovenija gubi na vjerodostojnosti i na ugledu".

Na sastanku s Ban Ki-moonom, hrvatski se premijer, kako je kazao, založio za veću pozornost međunarodne zajednice prema stanju u BiH te za "rješenje u BiH koje zadovoljava sva tri naroda, uključujući i hrvatski narod".

Sanader je kazao da je s Banom razgovarao o i kriznim žarištima u svijetu, uključujući nuklearnu prijetnju Sjeverne Koreje, te o mirovnom procesu na Bliskom istoku, pri čemu je ponovio potporu Hrvatske rješenju s dvije države - palestinskom državom i sigurnim Izraelom.

Hrvatski je premijer rekao da je izvijestio glavnog tajnika UN-a u suradnji RH s Haškim sudom (ICTY).

Na sastanku je bilo riječi i o dosadašnjem radu Hrvatske u Vijeću sigurnosti UN, za koji je Ban Ki-moon iznio visoke ocjene, te o većem uključivanju hrvatskih diplomata u strukture UN-a, kazao je Sanader.

Hrvatski premijer u srijedu će se u New Yorku sastati s predsjednikom Haškog suda Patrickom Robinsonom i glavnim tužiteljem Sergeom Bramertzom, dan uoči njihovog podnošenja polugodišnjih izvješća Vijeću sigurnosti UN. Također će održati predavanje na prestižnom sveučilištu Columbia.

Post je objavljen 03.06.2009. u 07:45 sati.