Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/svid

Marketing

Zaljevski zvuk & Prženje etera donosi

Večeras nam u Zaljevski zvuk dolaze članovi udruge Zrak koja ovu subotu na Grobniku organizira rock fest. Poričat ćemo malo o tom događaju i puštati bendove što će nastupiti, a sviraju Disco n action, Ishisatz, Bumslang, Autogeni trening i Cirkus.
Također nam u gostre dolaze članovi skupine Ashes you Leave koji će ovaj petak u Palachu promovirat svoj novi album Songs of the Lost. Pa ćemo pročakulat i poslušat pjesme.




A u Prženju etera drugi put u povijesti recenziramo domaći album.
Radi se o albumu "U Protivnom" skupine Diskurz.

Diskurz, skupina mladih punkera iz Rijeke, snimili su jedan agresivni punk rock album. CD kao stvoren za tulume, za skakanje, cugu i ostalo. Niže se jedna do druge pržilica pune adrenalina. Generalno bi se moglo reći kako se radi o kombinaciji Nirvane i Sex Pistolsa, budući u se u svojim pjesmama Diskurz često oslanja na njih, međutim takvom dosta jedinstvenom kombinacijom Diskurz su stvorili svoj stil.
I stoga, svaki rocker kojemu je dosta junk prenemaganja Bareta i slow motion Majki ili pak punka koji je izgubio svoje rock korjene, Diskurz je pravo rješenje.
Album otvara njihov prvi singl "Želite". Sam refren pjesme baca na stvar Pistolsa "Satellite", i odmah vas ufura u atmosferu.
Zatim slijedi meni omiljena pjesma, "Debela glava". Rasturaljka riff, himnični refren, a riječi su esencija punk rocka "Nitko nam neće puniti glavu, niko, baš niko".
Onda slijedi nova pržilica "Polet", malo vuče na Nirvanu, ali bez onih pop elemenata, čista energija.
Pjesma "Izlom", nastavlja sličnu priču, dodajmo da tu imamo malo melodičniji glavni riff.
Također se radi o jednom od oglednih primjera kako se uzbudljivo mogu spojiti Sex Pistols i Nirvana, posebice na refrenu.
Pjesma "Isto je sve" sublimira sve manire old school punka uz dodatak,jeli, Cobainovih vriskova na refrenu. Uobjita kombinacija.
Stvar "Na stranu" je jedna od najžešćih na albumu. Grubi riffovi bez pop elemenata, a ima i Hendrixove sedmice!. Stvorena za pogo.
Iduća "Nitko i ništa" ima melodični glavni riff, prava old scholl punk pjesma, a i tekst je pobunjenički "Svi su sve, a nitko i ništa" i to nekako je istina, pogotovo kod ovakve naše Vlade. Potencijalni singl.
Osma pjesma "Repelent" počinje škriputavim riffom, da bi onda krenula u brzu puknericu, uz dodatak flanger efekta na gitari, tako da stvar gori.
Pjesma "Oksimoron" možda previše asocira na Nirvaninu stvar Stay Away, ali dobro zvuči.
Deseta pjesma zove se Iz...To je možda najsporija na albumu i najeksperimentalnija, na tragu Sonic Youtha.
Onda opet idemo u punk rock vode , ali i dalje s mrvicom mračnjaštva, s pjesmom "Obscura" i duhovitim stihom "Gotovo je za mene, odoh u kretene".
Predzadnja pjesma "Prazan hod" evocira prošlost riječkog punka, malo Parafa i malo psihobillya. Jedna od boljih na albumu.
Album zaključuje još jedna himnična punk rockerica "Razgledi".
Zaključimo, svaka čast Diskurzu (Bojan – gitara, glas Ziko-bas i Ritoša-bubanj) na žestokom rock albumu, bez loše i dosadne stvari i svaka čast Dallasu što je odlučio uzeti mladi bend izdati im album i upravo zato imamo jedan beskompromisni energičan CD i bend koji će još mnogo dati Ri i Hr i Eu, a moguće i World Rocku.
A ne zaboravimo omot kojeg su smislili sami članovi benda. Gomila sitnica iz punkerske ili adolescentske sobe (leopard uzorak, bedževi, gole žene, pištolj, lisice, boca cuge...) razbacana, posnimljena ili u kolažu, agresivno u skladu sa muzičkim sadržajem.
Dodajmo izvrsnu produkciju Borota iz Studija za sirotinju. Boro se još jednom pokazao kao genije koji pogodi bend točno u filing. Bez njega ovaj album ne bi toliko gruvao.



A pričat ćemo i o svađi oko imena Black Sabbath. Dakle Ozzy Osbourne je odlučio tužiti bivšeg sudrugara iz benda Tony Iommya. Zašto, zato jer traži 50% prava na ime Black Sabbath. Zašto to želi, zato jer Ozzy smatra kako je Iommy 90-ih srozao Black Sabbath na razinu klupskog benda, a da je on rijunjonom početkom milienija vratio Sabbath na stare visine.
Osim toga, istaknuo je kako ne bi Sabbath bio to što je da nije bilo njega.
OK, sve to možda stoji, no čini se kako je u pozadini ljubomora Ozzya jer su Sabbathi sa Dio snimili dobar album i prže po turneji.



Pozdravljaju vas MT, MG i od večeras novi tonac Matija

Post je objavljen 02.06.2009. u 13:13 sati.