Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/uredjenjekuce

Marketing

Prvi koraci do vlastitog vrta

Vrtlarenje je sve popularniji sport. Dijelom je za to zaslužna i ekološka svijest ljudi, no u zadnje vrijeme trendove vrtlarenja diktira i svjetska recesija. Odlučite li se za obrađivanje vrta, ne bi bilo loše pretresti neke osnove vrtlarenja – ovo se odnosi na one koji u životu nisu imali u rukama štihaču ili bilo koje slične vrtno pomagalo.
Prvo se morate sami sa sobom usuglasiti koliko uistinu imate slobodnog vremena i da li ste uopće spremni da krenete u bitku sa vrtnim puževima, slakom i sličnim „usputnim radostima“. Kada ste shvatite da su vrtni puževi i korov za vas dječja igra, tada uzmite štihaču u ruke i na posao. Za početak je važno da si odredite dimenzije vrta, a ne da se nađete u situaciji da ste prekopali pola dvorišta i tek tada da shvatite kako ne želite ipak farmu rajčica.
Najbolja pomoć – 4 kolca u zemlji i malo špage oko njih, i vaša kockica ili pravokutnik je spreman za daljnje obrađivanje.
Ako tlo na koje planirate povrtnjak (ili cvjetnjak) nije dosada obrađivano, morate ga pognojiti. U suprotnom će vam sav užitak obrađivanja zemlje odnijeti sati i sati rada iza kojih neće biti rezultata. Najbolje je svakako prirodno, stajsko gnojivo, no nismo uvijek u prilici naći provjereno i povoljno domaće gnojivo. Srećom, svaka, malo bolja trgovina ili shopping centar, nudi kompost u vrećama koji će za početak biti dovoljan za obogaćivanje tla.
U današnje vrijeme dostupno je sve više i više organskih, dehidriranih gnojiva koji se mogu koristiti tijekom sadnje i rasta biljaka, no ja osobno nemam previše pozitivnih iskustava s takvom vrstom proizvoda.
Da bi bili skroz u trendu, preporučuje se korištenje isključivo ekoloških pripravaka koji su uglavnom na biljnoj bazi. Naravno, svatko od nas može u upotrijebiti i mineralna gnojiva koja vidno ubrzavaju rast i razvoj biljke, no ako želimo prirodno uzgojeno povrće onda za takvu kemiju nema mjesta – vjerujem da svaka „kumica“ koja na placu prodaje povrće koristi malo Uree ili NPK (dušik, fosfor i kalij – kombinacija ta tri elementa je izrazito važna za pravilnu gnojidbu povrtnjaka) za poticanje rasta (iako se ona svim svojim svetim kune da to nije istina), ali za razvoj prave, ekološke proizvodnje je potreban ipak malo duži vremenski period.
Iz vlastitog iskustva mogu reći da je pripravak od koprive najbolje moguće prirodno gnojivo, a ujedno je i ekološki prihvatljivo.

?????? At site

Sad, kada imate svoju kockicu, kompost i dobru volju, morate se odlučiti što saditi. Za početak to može biti povrće koje ne iziskuje previše obrađivanja poput špinata ili rotkvica, a kako se uhodavate u vrtlarenje, tako će i bilje koje sadite i uzgajate postajati sve raznovrsnije.
Sveprisutna dostupnost informacija će olakšati rad i ponuditi niz savjeta, a neke od stranica gdje možete pronaći korisne savjete ili smjernice su :

Agroklub
Vrt
Ekološko imanje Zrno
Živa zemlja
Eko-imanje Mavrović
Cvijet info


Uz specijaliziranje stranice, pomoć uvijek možete potražiti na nekom od foruma, gdje ćete, osim profesionalaca zasigurno sresti i hrpu entuzijast


Post je objavljen 02.06.2009. u 09:30 sati.