Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/glasamerike

Marketing

Je li Sonia Sotomayor 'Obamin David Souter'?

Piše Bojan Klima

Sonia Sotomayor
Odmah po objavi njezine nominacije, američki su konzervativci počeli napadati predsjednikovu kandidatkinju za Vrhovni sud, sutkinju saveznog suda na Manhattanu Soniu Sotomayor. Kritičari tvrde da je ova Amerikanka portorikanskog podrijetla 'prije svega politički aktivist, a manje sudac' te da zbog toga ne može objektivno presuđivati. Sonia Sotomayor nazvana je čak i 'obrnutim rasistom' – zbog izjave da bi 'jedna sutkinja latino-američkog podrijetla, zbog svog životnog iskustva, vjerojatno donosila bolje odluke od nekog muškarca bijele boje kože'.

Realističniju sliku o ovoj sutkinji rođenoj u Bronxu Amerika će dobiti za vrijeme postupka potvrde, u Senatu Sjedinjenih Država, koji će početi uskoro. Prije toga, Sonia Sotomayor treba ispuniti upitnik od 10 stranica koji se tiče njezina osobnog života, financijske situacije i profesionalne karijere. Dobar dio podataka odnosi se na informacije o mogućem sukobu interesa.

Sve informacije koje Sonia Sotomayor priloži dokumentaciji za postupak potvrde njezine kandidature provjerit će i istražitelji senata a i mediji. Pretpostavlja se da ih je Bijela kuća – koja je sutkinju nominirala za Vrhovni sud – već provjerila.

Uz to, senatskom Odboru za pravosuđe, Sotomayor treba dostaviti kopije svih članaka koje je objavila u profesionalnim časopisima, transkripte svih javnih govora koje je održala, preslike svih novinskih intervjua te – najvažnije – sve svoje presude.

A njih je u 16 godina - koliko je Sonia Sotomayor provela na raznim stupnjevima američkog saveznog sudstva – bilo oko 450. Zanimljivo je međutim da ova 54-godišnja sutkinja do sada nije presuđivala o najkontroverznijim pitanjima kojima se često bavi Vrhovni sud Sjedinjenih Država – o pobačaju, o pravima homoseksualaca, o smrtnoj kazni te čitavom spektru pitanja koja se odnose na ustavno načelo razgraničenja crkve i države.

U tom smislu, Sonia Sotomayor je svojevrsna nepoznanica, pogotovo za najvjernije pristaše predsjednika Baracka Obame iz lijevog krila Demokratske stranke. Oni zapravo i ne znaju je li Sonia Sotomayor – izdanak katoličkog školskog sustava – zaista tako 'liberalna' kao što to tvrde republikanci. Možda će ona u svojoj mandatom neograničenoj karijeri sutkinje Vrhovnog suda biti poput svog prethodnika, Davida Soutera?

Davida Soutera je, naime, 1992. u Vrhovni sud imenovao republikanac George W.H. Bush - pod pretpostavkom da je Souter konzervativac. No, David Souter je razočarao republikance - u sljedećih 17 godina bio je, bez zadrške, vrlo pouzdani član 'liberalnog bloka' na Vrhovnom sudu SAD koji ima devet članova.

Liberalne političke organizacije već sada upozoravaju da o Soniji Sotomayor 'ne znaju dovoljno'. Ukratko, žele spriječiti da Sonia Sotomayor postane 'Obamin David Souter'.


Post je objavljen 29.05.2009. u 20:53 sati.