Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

Dan OSRH i HkoV

Dan oružanih snaga i Dan hrvatske kopnene vojske obilježava se svake godine 28. svibnja, na dan kada je 1991. godine održana svečana smotra Zbora narodne garde na stadionu NK Zagreb u Kranjčevićevoj ulici, i kada su hrvatskoj javnosti predstavljene prve brigade ZNG-a. Zbor narodne garde (ZNG) bio je naziv za profesionalnu, uniformiranu, oružanu formaciju, vojnog ustroja za obavljanje obrambeno-redarstvenih dužnosti u Republici Hrvatskoj, preteču Hrvatske vojske. Zbor narodne garde se ustrojio kao odgovor na razoružavanje Teritorijalne obrane u Hrvatskoj kao i zbog nemogućnosti nove Hrvatske države da osigura teritorijalni integritet i funkcioniranje pravne države na svom cijelokupnom državnom području.
Tijekom domovinskog rata, popularne su ZENGE bile nukleus stvaranja Hrvatske vojske (HV) koja je akcijama Bljesak i Oluja pokazala spremnost na najvišoj razini.

U godinama nakon Domovinskog rata Oružane snage RH započele su procese transformacije. Cilj je bio stvoriti malu, učinkovitu, mobilnu i modernu oružanu silu koja će moći odgovoriti svim zadaćama koje se pred nju postave. U tim naporima dragocjena pomoć bila su iskustva iz Domovinskog rata. OS RH prihvaćale su visoke standarde usmjerivši svoje napore prema ostvarivanju kompatibilnosti i interoperabilnosti sa oružanim snagama Sjevernoatlantskog saveza. Stalnom sustavnom obukom i školovanjem dostignute su zahtjevne sposobnosti. Ti napori Oružanih snaga Republike Hrvatske značajno su pridonijeli članstvu naše zemlje u NATO-u.
Ulazak u NATO Savez svakako predstavlja ostvarenje jednog od najvažnijih vanjskopolitičkih ciljeva Republike Hrvatske, ali i potvdu da su Oružane snage RH, u 18 godina od svog ustrojavanja, dostigle sve potrebne razine kompatibilnosti i interoperabilnosti sa oružanim snagama NATO saveza.

Ove godine obilježavamo Dan oružanih snaga i Dan Hrvatske kopnene vojske, po prvi puta, kao zemlja punopravna članica najmoćnijeg vojno-političkog saveza u svijetu – NATO saveza. Dan oružanih snaga i Dan HKoV-a obilježen je ove godine nizom aktivnosti na području Grada Karlovca.

"To je posebna proslava, budući da prvi put slavimo Dan OSRH-a i HKoV-a kao punopravna članica NATO-a", izjavio je ministar obrane Branko Vukelić, dok je obilazio mjesto održavanja svečanosti u Taktičko-tehnički zbor na ŠRC Korana u Karlovcu te dodao: "Ovdje smo izložili sve što od borbene tehnike imamo, kako bismo građanima pokazali s čime naša vojska raspolaže." Izrazivši zadovoljstvo što je prvi put javno izloženo novo borbeno oklopno vozilo, kao i nove jurišne puške te što su vojnici u novim suvremenim i kvalitetnim odorama, posebno je istaknuo da su puške i odore hrvatski proizvod, napominjući pritom da je borbeno oklopno vozilo transfer tehnologije te da će se također proizvoditi u Hrvatskoj. "Dakle, mi u opremanju i modernizaciji nastojimo imati kvalitetu, i to svjetski standard, ali također nastojimo imati što više hrvatskih proizvoda kako bismo pomogli našem gospodarstvu", poručio je ministar Vukelić. Istaknuo je kako se i ovim TT zborom željelo javnosti pokazati na što se troši novac poreznih obveznika, te je izrazio uvjerenje da će ovi dani za građane Karlovca i okolice biti dobra prilika za razgledanje vojne opreme, kao i za druženje s našim vojnicima. Tijekom razgledavanja pojedinih štandova ministar je razgovarao s dragovoljnim ročnicima, koji prvi put sudjeluju na obilježavanju Dana OSRH-a, te s kadetima, koji predstavljaju važan projekt MORH-a, a pozdravio je i ostale sudionike TT zbora.

Građani su tijekom Dana otvorenih vrata od 25. do 27. svibnja mogli posjetiti i vojarnu "Domobranska". Posjetioci svečanosti razgledali su naoružanje, vojnu tehniku i opremu za simulacijske vježbe, upoznali se s projektima privlačenja osoba u OSRH, razgledali izložbu fotografija iz Domovinskog rata. Kao i prošle godine, najviše zanimanja pokazano je za svečano postrojavanje Oružanih snaga, letački program, padobranske skokove i vojne vježbe. Nakon uživanja u vojničkom grahu, mnogi su zastali i pred novim borbenim oklopnim vozilom, novom hrvatskom jurišnom puškom te novom odorom OSRH.

Izvor: MORH, pripremio Vedran Obućina

Post je objavljen 28.05.2009. u 15:21 sati.