Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/uredjenjekuce

Marketing

Prozori – i što staviti na njih?

Odabir odgovarajuće zaštite ili zastora za prozor nije uvijek lagan. Obzirom da su vam dostupne mnoge okomite i vodoravne zavjese, rolo trake ili šalaporke, ipak trebate obratiti pozornost na neke osnovne detalje prilikom odabira željene zaštite za vaš prozor.

Područje za dekoraciju

Odredite točan broj prozora za koje trebate izraditi zaštitu (ili zavjese). Smjer, tj. pozicija vaših prozora ima veliku ulogu u odabiru željenih zastora. Prozori koji se nalaze na sjevernoj strani kuće se čitav dan izloženi sunčevoj svjetlosti, ali su i hladni tijekom hladnijeg perioda godine, stoga probajte uključiti neku vrstu zaštite koja će smanjiti potrošnju energije (skoro 40 % energije grijanja se rasipa kroz prozor).
Prozori koji se nalaze na istočnoj strani će biti obasjani suncem ujutro i prijepodne. Ne želite li da vam vrućina od jutra uđe u stan, možete koristiti obične, nabrane zavjese ili čak klasične zavjese – iako one nisu previše prikladne za prozore u ostalim dijelovima kuće.

?????? At site

Prozori koji su okrenuti prema zapadu su najproblematičniji jer oni dopuštaju ulaz štetnih, ultra-ljubičastog zraka. I ovdje treba obratiti pozornost na mogućnosti uštede energije kao i kod sjevernih prozora. Prozori smješteni na južnoj strani kući su ustvari optimalni jer tijekom čitavog dana propuštaju ravnomjerno sunčevu svjetlost. Hoćete li odabrati zastore koji propuštaju svjetlost ili ga blokiraju ovisi o tipu prostorije u kojoj se prozor nalazi.

Odabir dizajna

Odabir dizajna nije uvijek jednostavan, i nerijetko se desi da, kada odabere jedan stil i montirate ga, on izađe iz mode. Tu na vidjelo izlazi vaša moć prilagodbe i kombiniranja različitih trendova i stilova. Bilo da odabere neki ležerniji stil ,ili formalni ,ili konceptualni, neka on bude provjeren i pristupačan.

Identificirajte svoje potrebe

Imate li djecu u kuću, tada vam je sigurnost na prvom mjestu, pa to uzmite u obzir i prilikom dekoriranja prozora. Prije nego što se odlučite za sam dizajn vaše zaštite za prozore, prvo obratite pozornost na zvučnu izolaciju i uštedu energije. Osim energetskih čimbenika, morate se informirati i o načinu održavanja, jer različiti zastori ili žaluzine iziskuju različito održavanje i čišćenje. Nikako nemojte zanemariti ni financijski dio i ne ulijećite u prvu trgovinu sa alu-žaluzinama ili zavjesama, nego se informirajte i proučite ono što vam se nudi u okolini. Kako god bilo, prozori su dio doma kojeg ćete gledati tijekom cijeloga dana – nemojte da vam pogled na njih ostavlja gorak okus ustima zato što ste masno platili nove trendi zavjese. Oboružajte se strpljenjem i hrabro krenite u istraživanje ponude. Iznenadit ćete se kada vidi koliko se može uštedjeti ako se malo strpite.


Post je objavljen 28.05.2009. u 12:47 sati.