Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/uredjenjekuce

Marketing

Popravite „tvrdoglave“ ladice

Ladice koje zapinju i koje se savijaju ili „objese“ kada ih otvorite su sigurno trn u vašem oku. Srećom, noviji materijali poput plastike ili metala koji se koriste za proizvodnju klizača na ladicama rijetko kad zapinju, a ako se i desi nešto takvo, uvijek se može koristiti mazivo od teflona (za plastiku) ili mazivo za istiskivanje vlage (za metal) koje će u trenu riješiti taj problem.
Nažalost, drvene ladice nisu uvijek spremne za takvu vrstu suradnje. Postoji mnogo čimbenika koji uzrokuju probleme s drvenim ladicama. Npr., vlaga u zraku može dovesti do toga da se ladica napuhne i da se njene stranice saviju. Čavli ili spajalice koje drže ladicu mogu se otpustiti i veoma često nam se desi da nam se ladica jednostavno rastavi.
To ne znači da se problematične ladice ne mogu popraviti – evo nekoliko osnovnih stvari koje trebate za popravak drvenih ladica :

- Parafin ili pčelinji vosak
- Šmirgl-papir
- Sapun
- Vijci i odvijač
- Čekić
- Ljepilo za drvo


Popravljanje drvenih ladica koje zapinju

Različit dizajn namještaja i ladica uzrokuje različite razloge zapinjanja ladica. Prvo što trebati napraviti je izvaditi ladicu koja zapinje. Pregledajte ima li na njoj vidljivih mehaničkih oštećenja ili su se jednostavno spojni vijci otpustili, pa se ladica počela raspadati. Velika vjerojatnost je da vam probleme stvara vijak ili spajalica koja je popustila, osim toga, uzrok zapinjanju može biti i opuštena bočna vodilica ladice, potrgana kutna plastična vodilica ili čak komad krpe ili sličnog materijala koji je zapeo u traku ladice.

Otpušteni vijak izvadite i zamijenite ga novim, a potrgane kutne vodilice možete pronaći u svakoj, ,malo boljoj, trgovini kućnog materijala. Opuštene donje ili bočne vodilice ladice možete popraviti na jednostavan način. Prvo skinite vodilicu, zatim, pošpricajte (ili namažite) bočnu(ili donju) stranu ladice i vodilicu ljepilom za drvo. Ponovo zavijte vodilicu na bočnu(ili donju) stranu ladice i ostavite je preko noći da se ljepilo osuši. Slijedeći dan vaša nova/stara ladica je spremna za upotrebu.

Bez obzira na to što je uzrokovalo glavni problem, nije loša ideja da podmažete vodilice na ladici kada već nije upotrebi. Običan sapun (ali ne onaj koji u sebi sadrži dodatne ovlaživače kože) ili komadić ili štapić pčelinjeg voska ili parafina se utrlja na dno ladice. Na taj način se podmazuje površina i ladica klizi laganije nego prije. Podmažite sve dijelove ladice koji se dodiruju sa drvenim okvirom namještaja, poput donjih krajeva ladice ili bočnih utora za vodilicu.

Ako ne možete pronaći vidljiva oštećenja na ladici, a ona i dalje zapinje, tada je vrijeme za šmirgl-papir. Izvadite ladicu i okrenite je. Uzmite šmirgli-papir srednje granulacije (80 do 100) i stavite ga na ručnu brusilicu (ne električnu). Odstranite višak drveta brušenjem i često provjeravajte paše li ladica i da li se izvlači bez problema. Kada vidite da ladica lagano klizi, podmažite je s voskom ili sapunom.

Kako spriječiti zapinjanje ladica

Možete koristiti sintetičke (najlonske) trake koje jednostavne zalijepite za dno ladice i više je ne morate podmazivati voskom ili sapunom, iako na našem tržištu i nema prevelike ponude takvih, najlonskih traka. Jedina mana korištenja tih traka što ćete možda morati odstraniti dio drveta na ladici pomoću šmirgl-papira kako bi dobili dovoljno prostora da postavite tu traku.

Image Hosted by ImageTitan.com

Ladice koje zapinju mogu biti jako frustrirajuće. Srećom, u vašem domu se sigurno nalazi potreban alat za popravak, jedino je pitanje da li ste dovoljno motivirani da se uhvatite takvog posla. Ipak, ne bi li bilo krasno kada bi se i ostali problemi u životu tako lako popravili.



Post je objavljen 28.05.2009. u 10:22 sati.