Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/alilovci

Marketing

Kulturni život i obrazovanje

Osnovna škola je sagrađena 1935. godine, a prvi dan nastave održan je 25. ožujka 1936. godine. Danas je to odjel nižih razreda a pripada Osnovnoj školi Vilima Korajca u Kaptolu.



Alilovci pripadaju župi Sv. Petra i Pavla apostola u Kaptolu, a u mjestu se nalazi kapela Blažene Djevice Marije a u narodu nazvana kapela Alilovačke Gospe. Sagrađena je 1925. godine a obnovljena i proširena 1981. godine. Crkveni god (kirvaj) se obdržava druge nedjelje u mjesecu svibnju (iza blagdana Marije Posrednice milosti).
Svete mise u kapeli se služe svake prve nedjelje u mjesecu, u 9:30 sati, a prve subote u mjesecu s nakanom za svećenička i redovnička zvanja u večernjim satima, ovisno o godišnjem dobu.
Naši članovi Župnog pastoralog vijeća su: Željko Pavičić i Elvira Miletić, a član Župnog ekonomskog vijeća je Ivica Ciganović.


U selu se nalazi vrlo star zvonik posvećen Sv. Alojziju. Nije poznata godina njegove izgradnje, ali je vrlo interesantan kao građevina malog crkvenog graditeljstva. Trenutno se radi na njegovoj obnovi pod nadzorom Konzervatorskog odjela iz Požege.


Kulturni život počinje 1937. godine kada je osnovan ogranak Seljačke sloge, te su davani igrokazi, osnovana pjevačka i folklorna sekcija toga društva. Nabavljene su i knjige te je započela s radom seoska čitaonica. Nažalost, rat je prekinuo sve započete aktivnosti. Ogranak je imao 60 članova i 20 članova podmladka.

Godine 2009. osnivano je Hrvatsko kulturno društvo "Tkanica", kojem je zadatak prikupljanje, čuvanje i prezentacija narodnog života i običaja, te njegovanje i čuvanje materijalne i duhovne kulturne baštine. Više podataka o ovome društvu pročitajte na sljedećem naslovu.




Post je objavljen 27.05.2009. u 21:31 sati.