Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/glasamerike

Marketing

Hoće li povratak SAD u Vijeće za ljudska prava UN-a povećati legitimitet tog tijela?

Nguy?n Ng?c Loane
Ovaj mjesec Sjedinjene Države su okončale trogodišnje izbivanje iz Vijeća Ujedinjenih naroda za ljudska prava, ponovno se pridružujući ovom tijelu kojeg mnogi kritiziraju jer je omogućilo zemljama ozbiljnim kršiteljicama ljudskih prava, kao što su Libija, Kina i Zimbabve, da budu aktivne članice.

SAD su se morale natjecati za mjesto u Vijeću, inače nasljedniku negdašnjeg problematičnog Povjerenstva za ljudska prava, međutim, nijedna zemlja nije se uključila u utrku za jedno od sedam mjesta rezerviranih za zapadnoeuropske zemlje i druge demokracije industrijaliziranog svijeta. U utrci za 18 upražnjenih mjesta samo su Azerbeidžan i Kenija izgubili.

Američka odsutnost iz rada ovog tijela izazvala je dosta kontroverznih stavova u Sjedinjenim Državama. Vijeće za ljudska prava ima 47 članica i predstavlja vjerojatno najvažnije tijelo svjetske organizacije za promicanje kulturnih, građanskih i političkih prava. Ono proučava situaciju vezanu uz problematiku ljudskih prava u državama diljem svijeta i priređuje desetke izvješća u čijem radu sudjeluju brojni stručnjaci za pitanja slobode vjere, slobodu tiska, pitanje ilegalnog zlostavljanja zatvorenika i druga važne međunarodne pokazatelje stupnja poštovanja ljudskih prava.

Ono što je Sjedinjene Države držalo posljednje tri godine podalje od ovog tijela bila je nevoljkost Vijeća za ljudska prava da kritizira najteže kršitelje na svijetu – od kojih su mnogi bili članovi Vijeća. Bivši američki veleposlanik pri Ujedinjenim narodima John Bolton bio je ključni američki dužnosnik iza odluke da se Washington povuče iz rada ovog tijela. Nakon američkog izbora ranije ovaj mjesec Bolton je skeptično izjavio kako ne vjeruje da će to dovesti do bilo kakve promjene.

Mnogi analitičari vjeruju da će američki povratak u Vijeće biti koristan jer će Washington imati riječ pri izradi izvješća o stanju ljudskih prava u drugim zemljama, te da bi administracija predsjednika Obame trebala pokušati iskoristiti svojevrsni globalni "medeni mjesec". Isto tako, neki analitičari kažu da su pojedine zemlje članice Vijeća često slijedile kineski glas iz straha da bi ih Peking mogao na neki način kazniti, što će se sa Sjedinjenim Državama u punom članstvu također izmijeniti.

I dok zagovornici američkog članstva u Vijeću Ujedinjenih naroda za ljudska prava tvrde da će sudjelovanje Washingtona, kao dugogodišnjeg autoriteta na polju ljudskih prava, pridonijeti strožim i objektivnijim izvješćima o stanju ljudskih prava, protivnici – poput bivšeg američkog veleposlanika pri Ujedinjenim narodima Johna Boltona – tvrde da američko sudjelovanje "legitimizira jedno u osnovi nelegitimno tijelo". Analitičar međunarodnih ustanova pri Zakladi Heritage u Washingtonu Nile Gardiner tvrdi da odluka Washingtona o povratku u Vijeće zapravo daje "glazuru respektabilnosti jednom diskreditiranom tijelu koje ne zaslužuje da ga se prizna kao organizaciju za promicanje ljudskih prava" – i dodaje da administracija predsjednika Obame "živi u svijetu fantazija, ako misli da se to Vijeće može reformirati".

Na web sajtu Hrvatske redakcije Glasa Amerike možete sudjelovati u anketi i iznijeti svoje mišljenje o američkom povratku u Vijeće za ljudska prava Ujedinjenih naroda.


Post je objavljen 27.05.2009. u 16:14 sati.