Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/uredjenjekuce

Marketing

10 trikova za brzo i jeftino preuređenje doma

Na svakom koraku slušamo o recesiji i njenim posljedicama, stoga i pomisao na veliko investiranje u uređenje doma zvuči u najmanju ruku kao izazov odlaska na Mjesec, no novi izgled doma ne znači uvijek i mnogo potrošenog novca. Evo nekoliko trikova koji će nam zasigurno donijeti osvježenje u domu, a samim tim i uljepšati pomalo turobnu svakodnevicu.

1. Prekopajte smeće

Možda zvuči malo degutantno, ali ljudi danas bacaju sve i svašta. Prošećite po kvartu oko kontejnera, možda naletite na staru stolicu ili ormarić, a ako nemate želudac za takvu avanturu, istražite tavane i podrume vaših susjeda ili rodbine. Naiđete li komad namještaja koji je u čvrstom stanju, a ima „sve noge na broju“, ne oklijevajte, nego dajte sve od sebe, te ga uredite (od čišćenja, preko brušenja, kitanja (u većini slučajeva se za manje popravke drvenog namještaja koristi smjesa kit kojom se krpaju manje pukotine ili oštećenja, te se onda brušenjem odstranjuje višak kita, a površina se boja). Živa boja ili cvjetni uzorak na takvom komadu namještaja mogu zaista učiniti čudo u prostoru u kojem živite, a i Vi ćete se svakako osjećati bolje znajući da ste to učinili svojim rukama.

2. Uokvirite

Sami kreirajte svoja umjetnička djela na način da uokvirite nešto što u normalnim okolnostima ne bi. Bilo da se radi o prešanom cvijeću, školjkicama, mozaiku od suhih drvenih grančica na podlozi od običnog papira za zamatanje poklona – sve to posatje malo umjetničko djelo kada ga uokvirite.

Image Hosted by ImageTitan.com

3. Mini police

Napravite mini police na način da zalijepite šper ploču s gornje strane kvadratne blok police, te ih nakon toga obojite. Možete načini i veću policu tako da spojite dva bloka polica na veći komad šperploče.

4. Vješalice

Svaka, malo bolja trgovina opremom za dom nudi bezbroj vješalica. Vaša mašta je jedina granica koja može odrediti raspored i dizajn tih vješalica, a samim tim i izgled vašeg doma.

5. Stol

Priuštite vašem stolu novi izgled tako da ga prekrijete materijalom, te ga pričvrstite tapetarskim čavlićima. Posložite vaše omiljene fotografije ili razglednice, te ih premažite s nekoliko slojeva bezbojnog laka kako bi ih zalijepili.

6. Dekorirajte jelovnik

U veliku zdjelu stavite sve namirnice koje ne moraju stajati u hladnjaku. Na taj način, vaše umjetničko djelo ujedno može inspirirati članove vaše obitelji da konzumiraju više voća i povrća. Budite kreativni, te upotrijebite nekoliko manjih zdjelica raspoređenih po prostoriji, prije će se pojesti, neće se početi kvariti (nekoliko jabuka, banana i marelica veoma brzo počnu reagirati jedne na druge što uzrokuje ubrzano truljenje i pojavu razbih mušica i sličnih gostiju).

7. Napravite novu svjetiljku

Najobičniju sjenku svjetiljke omotajte u papir za zamatanje ili suho cvijeće, pošpricajte ljepljivim sprejem. Pomoću markera nacrtajte pruge ili apstraktne oblike.

8. Poigrajte se s ogledalima

Uzmite staro ogledalo i uokvirite ga sa malim, dekorativnim pločicama. Iako su namijenjene za lijepljenje po površini, ipak se mogu iskoristiti i na ovaj način, te vašem ogledalu i domu podariti novi izgled.

9. Osvjetljenje

Nije nužno da uvijek postavite klasične lustere ili visilice. Ponekad su mnogo efektnija reflektorska svjetla, LED rasvjeta ili ugradbene svjetiljke jer osvjetljavaju prostor na drugačiji način nego klasične rasvjeta.

10. Bojanje

Svaki se, malo stariji kućevlasnik, barem jednom u životu upustio u avanturu bojenja sobe ili čak cijele kuće ili stana. Na taj se način može uštedjeti pristojna svota novaca, a posao bojenja nije pretjerano zahtjevan. Ako nemate iskustva s bojenjem zidova, počnite s jednom prostorijom. Kad završite taj prvi korak, shvatit ćete da se uz malo truda može preurediti cijela kuća, a zadovoljstvo koje nastaje kao rezultat spoznaje da ste napravili svojim rukama je nemjerljivo u usporedbi s malo nereda i zaprljanih podova i hlača radi kapanja boje.


Post je objavljen 27.05.2009. u 12:54 sati.