Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

Počeo sastanak EU povjerenika sa šefovima diplomacije RH i Slovenije

Sastanak europskog povjerenika za proširenje Ollija Rehna (slika) s ministrima vanjskih poslova Hrvatske i Slovenije počeo je u Bruxellesu, potvrdila je Rehnova glasnogovornica Krisztina Nagy.

Ovo je njihov prvi sastanak otkad su obje zemlje odgovorile na Rehnov konačni kompromisni prijedlog za rješenje graničnog spora i nastavak hrvatskih pristupnih pregovora.

Zadnji Rehnov prijedlog, koji je iznio na posljednjem sastanku s ministrima vanjskih poslova Gordanom Jandrokovićem i Samuelom Žbogarom 22. travnja, Hrvatska je prihvatila 8. svibnja u obliku u kojem je ponuđen.

Slovenija je odgovorila tek prošli tjedan, ali svoj pristanak uvjetuje prihvaćanjem njezinih dopuna, koje mijenjaju samu bit prijedloga koji je Hrvatska prihvatila bez ikakvih dopuna.

Po slovenskim medijima, Ljubljana u svojim dopunama traži teritorijalni pristup otvorenom moru, pri čemu je osnovni zahtjev da se u arbitražu uključi "načelo pravičnosti" (ex aequo et bono).

Po Rehnovu prijedlogu granično pitanje između dviju zemalja rješavalo bi se pred ad hoc arbitražnim sudom. Graničnu crtu na kopnu i moru između Hrvatske i Slovenije određivao bi peteročlani arbitražni sud u skladu s međunarodnim pravom. Po jednog člana odredile bi Hrvatska i Slovenija, a preostala tri člana dvije bi zemlje odredile zajednički. Ako se ne mogu dogovoriti, preostala tri člana imenovao bi predsjednik Međunarodnog suda pravde. Režim uporabe pomorskih područja i kontakta Slovenije s otvorenim morem rješavao bi se po međunarodnom pravu, načelu pravičnosti (equity) i u duhu dobrosusjedskih odnosa.

Iza Rehnova prijedloga stala je i predsjednička trojka - Francuska, Češka, Švedska - a dobio je nepodijeljenu potporu i na sastanku ministara vanjskih poslova zemalja članica EU-a 27. travnja u Luxembourgu.

Prema izvorima iz češkog predsjedništva, novi sastanak predsjedničke trojke ne treba očekivati prije izbora za Europski parlament, koji se u Sloveniji održavaju 7. lipnja.

Hrvatski premijer Ivo Sanader i šef diplomacije Jandroković izjavili su u ponedjeljak da Hrvatska neće prihvatiti nikakve izmjene i dopune najnovijeg Rehnova prijedloga.

Post je objavljen 27.05.2009. u 11:13 sati.