Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

U Karlovcu središnja proslava Dana oružanih snaga

Osamnaestu obljetnicu Dana oružanih snaga RH obilježit će od 25. do 28. svibnja svi rodovi vojske i to u Splitu, Osijeku, Zemuniku i Karlovcu u kojem će se održati središnja proslava, najavili su iz zapovjedništva Hrvatske kopnene vojske (HKoV) državni tajnik MORH-a Željko Goršić i zapovjednik HKoV-a general pukovnik Mladen Kruljac.

Središnju će proslavu 28. svibnja pratiti vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Stjepan Mesić, predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić, predsjednik Vlade Ivo Sanader, mnogi ministri i drugi visoki uzvanici iz zemlje i svijeta.

Cilj svih aktivnosti je, kako je kazao državni tajnik, da građani i porezni obveznici vide dostignuća i uvide da su hrvatske Oružane snage uz bok najrazvijenijim državama i njihovim oružanim snagama.

To je također način da se mladima, u uvjetima kada je ukinuto obvezno služenje vojnog roka, a za potrebe redovitog pomlađivanja vojničkog i časničkog kadra, Oružane snage predoče kao poželjni poslodavac koji svojim pripadnicima omogućava profesionalni razvoj, ustvrdio je Goršić.

U postrojavanju na središnjoj svečanosti na karlovačkom gradskom stadionu sudjelovat će 18 postroja (ešalona) s 2728 vojnika, dočasnika i časnika, a uz njih će biti i po tri časnika iz Oružanih snaga sedam NATO zemalja - Italije, Mađarske, Poljske, Velike Britanije, Njemačke, SAD-a i Francuske.

Nakon prijavka predsjedniku Mesiću kao Vrhovnom zapovjedniku Oružanih snaga, te govora visokih državnih uzvanika, uslijedit će prikaz borbenih mogućnosti zrakoplova MIG-21 BIS, preleti MIG-a i helikoptera Mi-171 Š te letački program grupe s akrobacijama.

Pukovnija vojne policije pokazat će situacijsku vježbu postupanja kod napada na štićenu kolonu, bojna za specijalna djelovanja borbeno traganje i spašavanje, a bojna borbeno oklopnih vozila svoj vod Patria. Osim oklopnog naoružanja posada voda Patria bit će naoružana novom jurišnom puškom VHS hrvatske proizvodnje, koja je već u operativnoj uporabi, a prvi će put biti pokazana javnosti, kazao je general Kruljac.

Javnosti će po prvi put biti prikazane i nove odore, također domaće proizvodnje, a tek slijedi prelazak na njihovu primjenu u postrojbama.

Program će završiti nakon padobranskih skokova podjelom pet tisuća porcija graha i osvježavajućih napitaka za građane.

Od ponedjeljka do četvrtka javnosti će na Danima otvorenih vrata u karlovačkoj Vojarni "Domobranska" i na Športsko-rekreacijskom centru "Korana" moći vidjeti naoružanja, borbenu i neborbenu tehniku te opremu postrojbi svih rodova vojske.

General Kruljac je izdvojio prikaz Bojne za nuklearno biološku zaštitu jer, kako je rekao, njenu opremljenost i sposobnost da bude potpora NATO snagama za brzi odgovor (NFR), kako vojnicima mirovnih misija tako i civilnom stanovništvu, nema "apsolutno nitko u ovom dijelu Europe".

Post je objavljen 25.05.2009. u 12:16 sati.