Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/svid

Marketing

Barufe - prvi dan

Jučer je odrađen prvi dan Opatijskih Barufa. Ljetna je podsjećala na mravinjak ljudi koji su se gibali od stejđa, šanka, roštilja i WC-a (da, muzički program se i tamo odvija, sviraše Pavijan Grivasti i DJ WC).
U skladu s tradicijom opet je park bio pun ljudi, punkera, metalaca, rockera, hipika i hipi hopera i ostalih . Osim toga, ovaj put je park bio obogaćen svirkom jazzera i Maria Furke.
No ajmo o bendovima s glavnog stejđa.
Dakle, stigao sam tek na treći bend Burning Nicola, propustivši sastave No Army i ŠTBK.
Pa ajmo o gorućem Nikoli.
Radi se o melodic punk sastavu. Imali su savršen zvuk, što je čudno za bendove što prvi nastupaju, a razlog su dvije gitare koje su jako precizno odsvirane. Uglavnom cijeli sastav je jako usklađen, a dodatni razlog tome jest taj što imaju par, uvjetno rečeno, veterana Ri rock scene. Naime bas svira bubnjar sastava Pasi, a na vokalu je basista Carmine Puttane.
Također, njeguju svojevrsni ČA punk, a među lokalnom publikom već su postali poznati po punk obradi Šajetine pjesme Dva banja.
Zatim je usljedio još jedan melodic punk bend Negativna orijentacija. Oni su malo progresivniji od Nikole, ali također njeguju ljubav prema Ča – valu. Naime, Negativna orijentacija je obradila pjesmu Alena Vitasovića "Nisi više mala", valjda se tako zove.
Eto, imamo Ča punk scenu.
Nakon punka, irski folk punk. Lovransko/opatijski The Shamrock uspješno kombiniraju ta dva navedena žanra. Osim toga, imaju izvrsnu komunikaciju s publikom, pa su bili prvi sastav dana koji je publiku naveo na ples i pogo. Priča se da imaju album u pripremi za jedan major label.
Uglavnom izvrsna svirka, mnoštvo instrumenata (banjo, harmonika, frulice, gitare) itd...plesanje, lijepo.
Onda su sljedili famozni Windfuckers. Oni sami sebe nazivaju seljačinama, a sviraju hard progresivni rock kojeg uspješno križaju s Gustafima i lokalnim melosom.
Otvorili su svirku ambicioznim progresiv instrumentalom gdje su se izmjenjivale solaže na gitari, trubi, harmonici i sve je to trajalo skoro deset minuta. Uspješno izvedeno i tada dolazi pjevač na pozornicu s lutkom na napuhavanje (one iz seks shopa). Publika se sve više zagrijava, skače, a vrhunac dolazi na predzadnjoj pjesmi Sisata i posljednjoj Odlazak u Grad gdje se razvija i njihova zastava tzv. Penis vjetrenjača, vjetrokurc ili slično. Publika skače i od tada su svi sljedeći bendovi imali publiku raspoloženu za ples.
Ples se nastavio i sa slavonskim punkerima Gužva u šesnaestercu. Oni su izazvali masovni pogo, unatoč tome što im je dva put pukla žica, jednom gitaristi, drugi put basisti. Ali to nije utjecalo na njihovu energičnu i zabavnu svirku.
Onda su sa širenjem optimizma nastavili zadarski reggae hip hoperi Postolar triper. Publika, koja je sada bila u veoma velikom broju je bila jako zadovoljna, koga čega janjetine i tako to.
Ajs Nigrutin su svojim humor hip hopom nastavili zabavljati ljude, a nakon njih sviraše još jedan hip hoperski bend Elemental, koji je momentalno jedan od popularnijih sastava u državi, što se vidjelo po euforičnoj reakciji publike, a oni su svoj nastup zaključili riječima "Jebeno!".
A jebeni su bili headlineri Disciplina kičme ili Disciplin A Kitschme. Koja je još jednom svojim basom i pedala efektima (wah, flanger etc...) pokazao svoju virtuoznost i inovativnost. Nabrijana svirka je totalno rasplesala ljetnu, a bend je sve stvari odsvirao bez pauze, uz suradnju s publikom koja je pjevala njihove hitova Technicolor eyes itd...
Baš jebeno.
I na kraju su BiH reperi Dubioza kolektiv nastavili sa širenjem pozitive.
Uglavnom.... a je, jebeno!

MT

Post je objavljen 23.05.2009. u 16:21 sati.