Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/angelo1

Marketing

RAT ZA DUŠE I RAD ZA NAROD ILI BIJEG NA Mt. EVEREST?

Kako mi je (jednim dijelom) protekao dio prošloga i ovoga tjedna - opis je prilagođen potrebama dnevnog lista za rubriku Tjednik

Četvrtak, 14. svibnja - KOCKA PADE NA MAFIJU
Ustajem rano kad god imam jutarnju misu. Dan mi prolazi u pripremi novog broja župnog mjesečnika "Navještenje". Posla je mnogo jer je cijeli grad jedna župa pa jedva nalazim vremena za čitanje. No odlažem Collinsov "Božji jezik" da brzo pročitam famoznu "Kolibu". Kupio sam je prekjučer na sajmu knjiga u Profilu u Zagrebu jer sam jednoj Jasminki obećao informaciju je li knjiga za preporuku... Predizborna kampanja je na vrhuncu. Navečer pišem novi post za blog. Blagdan je Sv. Matije, koji je demokratski (između dvojice kandidata, premda kockom, ali nakon molitve Duhu Svetom) bio umjesto Jude izabran među apostole, pa ističem da je na izborima vjerniku vrlo važna takva molitva za rasvjetljenje (posebno u sredinama gdje sve nije "bistro"). Da ne bi poslije, oni koji budu nezadovoljni rezultatom, s tugom - parafrazirajući biblijski komentar izbora Sv. Matije - morali reći: Kocka pade na mafiju!

Petak, 15. svibnja - MUKE S KRIZMANICIMA
Muke s krizmanicima! Neki su bili nemarni pa sada imaju "produžni", a dvadeset smo odvojili za "popravni" u listopadu. Ali nisu mladi loši, problem je što roditelji smatraju najvažnijim da djeca "to obave". I onda, upravo kad bi trebala najozbiljnije učiti kako se nositi s "proljetnim olujama" da steknu kondiciju za sva životna "tornada", javnost, mediji i roditelji pomažu djeci da lakše "pobjegnu iz crkve". Kao da će se s bujicama hormonâ i strasti lakše nositi bez Boga! Potom, tek kada se "ispucaju" dolaze tražiti sakrament ženidbe, nesvjesni da na lošim temeljima ne mogu sagraditi čvrstu životnu kuću... Do dugo u noć, u svježu ličku noć... spremam propovijed za sutra.

Subota, 16. svibnja - PRIVLAČE ME LJUBITELJI ISTINE
Blagdan je Sv. Ivana Nepomuka. Taj se češki svetac, zaštitnik gradova na rijekama, u Gospiću štuje već od sredine 18. st. Istoga dana prije 63 godine partizanskim je plotunima na gospićkom gradskom groblju usmrćena č. s. Žarka Julijana Ivasić, rođena u Krašiću. U bolnici u Otočcu s jednakom je brigom i ljubavlju njegovala i partizanske i ustaške ranjenike, a glavom je platila jer "surađuje s okupatorom". Sv. Nepomuk je suzaštitnik grada Gospića i župe pa sam u katedrali predslavio misu. Volim Sv. Ivana, baš kao i njegova imenjaka Krstitelja. Privlače me svi takvi velikani, ljubitelji istine, koji se nisu bojali ni moćnicima "skresati u brk" ono što ih ide.

Nedjelja, 17. svibnja - IZBORNA POLITOMANIJA
Prva nedjeljna misa u osam sati redovito je "moja", kao i večernja, dok župnik obično ima misu s djecom u pola deset i glavnu pučku u 11 sati. Ali jutros sam se ja družio s djecom. Jako je malo prvopričesnika došlo na misu. Možda i njihovi roditelji misle da su to djeca "obavila" pa su slobodna do krizme... Još nisam promijenio dokumente pa sam poslije ručka otišao u Zagreb na izbore - neću otkriti što sam učinio... Nakon kavice u Argentini odigrao sam s prijateljima na Purgeru teniske parove. Potom smo komentirali propovijed biskupa Perića na Bleiburgu. Komplimentirali su mu i oni koji se s njim ne slažu zbog Međugorja. Opet sam morao katolicima objašnjavati težinu odgovornosti mjesnog biskupa... Noćio sam kod prijatelja - ima 4 djece, supruga mu je profesorica glazbenog odgoja i "ne radi" - potpuno pogrješan izraz! - tj. radi "samo" kod kuće. Pretresamo aktualnosti. Na televiziji su izbori i završetak nogometnog prvenstva. Pitamo se je li gore zatupljivanje sportskom euforijom ili izbornom politomanijom?

Ponedjeljak, 18. svibnja - OBITELJ NIJE ZATVOR
U krasno svježe jutro budi me cvrkut ptica u prigradskom naselju. Nakon pogleda na raspelo razbistri me prva misao (možda potaknuta sinoćnjim razgovorom): zaposlena žena slična je oženjenom svećeniku - jednako im je teško jer imaju dvostruke obveze! Mnogi primjeri potvrđuju prednost celibata, kao što i dobro odgojena i školovana djeca mojih prijatelja pokazuju što znači kada je majka stalno s djecom kod kuće, a posebno kad to sama želi i ne doživljava obitelj kao zatvor. Prije odlaska u Zagreb zove me prijatelj iz Auto-Willa i kaže da mi žele darovati neki automobil. Naravno, smijemo se obojica. Prijepodne provodim u traženju tambura i u razgovoru s jednim novinarom Arene pa žurim u Profil na predstavljanje knjige Siniše Pavića (bivšeg novinara SD). Dok mi on, iznenađen mojim dolaskom potpisuje knjigu, iz publike mi već maše njegova Bojana, a neizbježna Nova Tv traži izjavu. Vidio sam i Karakaša - žao mi je što ga nisam mogao pozdraviti. Ne ostajem do kraja priredbe, žurim u Gospić na sprovod!

Utorak, 19. svibnja - ŽIVOT JE PRETVOREN U FARMU
Svečanost podjele krizme imat ćemo na Duhove pa sređujem molbe koje krizmanici upućuju biskupu. Joj, što ne volim "papirologiju"! Zovem kolegu fra Nikolu Matu Roščića radi dogovora za predstavljanje moje knjige "Hrvanje sa svijetom" u Zadru, kako bi don Marino mogao sve pripremiti. S HTV-a me zovu u Stankovićevu emisiju. Odbijam ljubazan poziv jer u nedjelju imamo goste iz Solina - Papa band i njihov župnik don Vinko Sanader. U Novom listu Mijić, s kojim se rijetko slažem, dobro pita: Što je to u sportskom biću što ga tjera političkom piću? A što? Želja i nada! Ali, danas je čovjeku nada bez temelja, živi od iluzija jer život je pretvoren u (ne samo Orwellovu) Farmu. Prava kultura je zanemarena - film, glazba i moda diktiraju sve. Nažalost, i Crkva u tome stoji po strani i promatra kako "prolazi obličje ovoga svijeta"!

Srijeda, 20. svibnja - KOSOOKI HRVATI
Prvi put u Gospiću vidim Kineze s fotoaparatom na ulici, čak su i u crkvi bili "na po mise". To su turisti, a "domaći" već imaju dućane ovdje. Možda su kosooki Hrvati i lička budućnost? Sve novine danas ističu uspon Hrvatica na M. Everest kao veliki uspjeh, a neki kažu da bi se cijela Hrvatska trebala u njih ugledati. Uopće se s time ne slažem. Što takva po život opasna ženska ekspedicija znači jednom narodu koji se strmoglavljuje u demografsku provaliju? Tko bi tim ženama čuvao djecu da su tamo stradale? Opet se komentira spolni odgoj u školi. Često se sjetim Tolstojeve "Kreutzerove sonate". Iako pretjeruje, ipak je strašno koliko mladi uludo potroše dragocjenog vremena na "oblikovanje tijela" i međusobni "lov" pa im ništa ne ostaje za "bildanje" srca i uma...! Posjetili su me prijatelji pčelari iz Kostanja i ukrali mi dva sata vremena, ali su me obdarili s dvi ure radosnog druženja. Pročitao sam "Kolibu". Oduševljen literarnim "božanskim govorom", vraćam se Collinsovu "Božjem jeziku".

Četvrtak, 21. svibnja - UNATOČ SVEMU, NIKAD NAZAD
Od nakladnika "Treći dan" dobivam novu knjigu M.O.Briena "Rat za duše naše djece". Kako djecu zaštititi od poganih medijskih sadržaja? To je ono što i sam činim... Gužva od posla... Navečer u Splitu predstavljamo Ugrinovu knjigu NIKAD NAZAD: don Vinko Sanader, Zoran Vukman i ja! Opći zaključak: unatoč svemu nikad nazad, uvijek naprijed - sa kršćanskim optimizmom!

---------------------------------

NB: Objavljeno u Slobodnoj Dalmaciji, u subotu 23. svibnja. Naslov je moj, a međunaslovi redakcijski.



Post je objavljen 23.05.2009. u 15:31 sati.