Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/glasamerike

Marketing

Biden u Sarajevu: nekad i sad

Piše Žorž Crmarić

Tek je završio s doručkom i prije nego se ukrcao u autobus, koji je u pratnji UNPROFOR-a prevozio više promatrača na birališta, Josepha Bidena sam presreo i upitao za njegova očekivanja od izbora u Bosni i Hercegovini. Ne očekujem da ovo preko noći postane „obećana zemlja”, ali očekujem multi-etničku vlast – rekao je tadašnji senator Biden. Ovo je bila višenacionalna zajednica, koja je u harmoniji živjela generacijama i takva će biti u budućnosti – ocijenio je senator.

Bilo je to 1997. godine, u hotelu Holliday Inn u Sarajevu. Sada, dvanaest godina kasnije, zanimalo me hoće li prilikom posjeta Sarajevu ponoviti ako ne ista onda bar slična očekivanja. Slušajući njegovo obraćanje članovima Parlamenta i upozorenje na „uspon nacionalističke retorike“ te naglašavanje da „riječi koje se koriste razaraju državu umjesto da se koriste riječi kompromisa“ – prepoznao sam istu poruku koju je nekada naglašavao.

Kao i kad je bio senator iz Delawarea, tako i sada kao dopredsjednik Sjedinjenih Država, Joe Biden je s istom otvorenošću i bez uvijanja govorio o „opasnosti etničkog kaosa“ i obećanju pune američke pomoći ukoliko se izabere put istinske multi-etničnosti.


Post je objavljen 22.05.2009. u 22:17 sati.