Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/sportski-zaljubljenik

Marketing

Dinamu i četvrta titula zaredom: Zdravko Mamić nadvisio Canjugu!

Maksimir je bio ispunjen do posljednjeg mjesta, oduševljenje i sreća zbog još jedne titule osjećala se u svakom zagrebačkom kvartu. Odavno nisam osjetio takav zanos navijača Dinama, toliko sreće na licima Modrih drukera. Čak je na nekoliko dana prestao i gotovo svakodnevni napad jednog dijela BBB-a na Zdravka Mamića. A upravo je on jedan od najzaslužnijih što je maksimirski klub još jednom stavio obje ruke na trofej kojeg osvajaju najbolji i najkvalitetniji. Gotovo cijelu sezonu, a pogotovo nakon dva poraza od Hajduka, Dinamo je bio iza bijelih. Majstor s mora u tih je nekoliko tjedana zanosa imao i ponekad preveliku pomoć sudaca, delegata, a i Banski dvori su iz sveg srca navijali da bijeli prvi prođu kroz cilj. No, igrači Dinama proigrali su kad je bilo najpotrebnije, pokazali su svoju moć te znanje kad je najljući protivnik stao i kad je ostao bez pomoći gospode u crnom odijelu.

Još jednom pobjedom u utrci za prvaka, Zdravko Mamić ostvario je još jedan zanimljiv rezultat. Naime, izvršni dopredsjednik maksimirskog kluba osvojio je peti naslov prvaka, čime je prešišao dojučer nedodirljivoga Zlatka Canjugu, čija je vladavina, doduše dvostruko kraća, zaokružena s četiri naslova. Nitko, pa ni nekada moćni direktor Siemensa Barišić, niti jedan Dinamov trener, niti jedna od brojnih igračkih zvijezda, nisu imali toliko zasluga za te trofeje kao Mamić. On je uvijek osiguravao logistiku, nabavljao novac i vukao strateške poteze. Koliko god oni ponekad bili nesimpatični, a njegove manire odbojne i prostačke, cilj je uvijek postignut. Hajduk je, za Mamićeve vladavine, četiri godine bez trofeja i time je svaki komentar suvišan.

No, Mamić će zbog jedne stvari uvijek biti zavidan Canjugi. Naime, za vrijeme Canjugine vladavine, maksimirski klub igrao je u dva navrata Ligu prvaka i tada je Zagreb gledao majstorije igrača Ajaxa, Olympiacosa, Porta, Manchester Uniteda i Marseillea. Najelitnije nogometno natjecanje nikada nije vidilo Mamićev Dinamo, četiri puta su zaustavljeni na zadnjoj prepreci. Ipak, ni jednom ni drugom nije bilo suđeno ostvarenje svetoga cilja, prezimljavanja u Europi. Može li iduće sezone to Mamiću poći za rukom?

Post je objavljen 18.05.2009. u 10:52 sati.