Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

Mesić o slovenskom stajalištu o Rehnovu prijedlogu

Hrvatska i Slovenija kao međunarodno pravni subjekti moraju se vladati po pravilima međunarodnog prava, a o tome zašto Slovenija ne prihvaća međunarodno pravo, morat će se izjasniti i EU, izjavio jejučer hrvatski predsjednik Stjepan Mesić prokomentiravši slovensko stajalište o najnovijem prijedlogu Ollija Rehna.

"U međunarodnoj komunikaciji svi međunarodnopravni subjekti, u koje spadaju i Slovenija i Hrvatska, moraju se vladati po pravilima međunarodnog prava. Hrvatska to poštuje. Zašto Slovenija ne prihvaća međunarodno pravo, o tome se mora izjasniti i Europska unija. A Slovenija je rekla da ne prihvaća međunarodno pravo. Oni moraju reći zašto", rekao je Mesić nakon susreta s članovima Udruge branitelja i veterana Vojne policije iz Domovinskog rata na novinarski upit što za Hrvatsku znači slovensko odbijanje Rehnova prijedloga o rješenju graničnoga prijepora dviju zemalja.

Hrvatska je još prošli tjedan prihvatila konačni Rehnov prijedlog i poslala ga u Bruxelles u obliku u kojem je ponuđen, bez ikakvih dopuna. Slovenija još nije poslala odgovor, a u utorak su se slovenske parlamentarne stranke složile da im takav prijedlog nije prihvatljiv i da ga Slovenija može prihvatiti samo ako se u obzir uzmu njezine dopune koje bi ga bitno promijenile. Očekuje se da bi takav dogovor u četvrtak trebala potvrditi slovenska vlada, a onda će o njemu raspravljati vanjskopolitički odbor Državnog zbora.

Europska komisija u srijedu je odbila komentirati dogovor čelnika slovenskih političkih stranaka o zadnjem prijedlogu povjerenika za proširenje Ollija Rehna za rješenje hrvatsko-slovenskoga graničnog pripora, dok ne dobije službeni odgovor iz Ljubljane, ali je ponovila da je riječ o konačnom prijedlogu.

Sljedeći tjedan u Bruxellesu bi se trebao održati sastanak predsjedničke trojke EU-a s povjerenikom Rehnom i hrvatskim i slovenskim ministrom vanjskih poslova.

Post je objavljen 14.05.2009. u 18:20 sati.