Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/angelo1

Marketing

KATOLIK NA LOKALNIM IZBORIMA


Zašto su hrvatski biskupi poručili vjernicima i svim ljudima dobre volje neka se pripreme i pristupe izborima s moralnom sviješću i punom odgovornošću kako bi i na taj način učinkovito pridonijeli daljnjem razvoju Hrvatske

Poruka naših biskupa za predstojeće lokalne izbore opet je digla medijsku prašinu. Premda je njezina bitna poruka istaknuta trima međunaslovima - Odgovorno se pripremiti za izlazak na izbore, Upoznati kandidate i programe, ter Izaći na izbore i dati glas pazeći koje vrijednosti kandidati zastupaju - njezin izrazito pastirski karakter dočekan je boksačkim politikantskim rukavicama. Zato je gotovo jednodušno etiketirana (i karikirana) prikazima s naslovima: Dajte glas onima koji su protiv rada nedjeljom!

Onima koji vole sve detaljno upoznati prije nego to komentiraju, ne moram govoriti gdje je ta Poruka dostupna, a ostalima preporučujem da je potraže na katoličkim portalima (npr. na adresi http://www.ika.hr/index.php?prikaz=vijest&ID=112534) i dobro upoznaju što su biskupi svojim vjernicima doista rekli. Jer to im je dužnost.

Zato su najprije upozorili kako više od trećine građana na zadnjim parlamentarnim izborima (2007.) nije iskoristilo svoje građansko pravo. A svaki biskup ima obvezu ne samo 'upravljati i posvećivati', nego i poučavati, pa mora upozoriti "da takvo ponašanje nije u skladu s odgovornošću za javno djelovanje i opće dobro na što nas potiču crkveni dokumenti". Time potaknuti biskupi su uputili poziv "vjernicima i svim ljudima dobre volje neka se pripreme i pristupe izborima s moralnom sviješću i punom odgovornošću kako bi i na taj način učinkovito pridonijeli daljnjem razvoju domovine Hrvatske".

Biskupi podsjećaju da birači - a to se posebno odnosi na vjernike - u procesu demokratizacije imaju ne samo građansko pravo nego moralnu obvezu i dužnost sudjelovati u izborima, kako bi se ostvarivalo opće dobro. S time se slažem, jer od politike na lokalnoj razini još se doista može ostvariti neko dobro za lokalnu zajednicu! Dok je sve ono "iznad" - najčešće obična farsa, igra koju nameću veliki i u kojoj se mali moraju "koprcati" kako znaju i umiju, ako ne žele služiti interesima (stranih) moćnika.

Zato kršćanski vjernik mora po savjesti paziti i upoznati da li doista kandidati, čija su imena na izbornim listama, prihvaćaju kršćanske vrjednote poštivanja života i obitelji, njezinih prava i vrijednosti povezanih s kršćanskom vjerom i tradicijom našeg naroda! Stoga su naši biskupi svoje vjernike i sve ljude dobre volje pozvali da pristupe izborima s moralnom i društvenom sviješću i odgovornošću. Istaknuli su da ne mogu određivati kako će tko glasovati, ali da mogu preporučiti vjernicima da glasuju ponajprije za one kandidate koji nedvosmisleno zastupaju vrjednote i stavove prožete kršćanskim naukom i svjedočenjem! Ostatak Poruke prenosim doslovce.

"Premda je riječ samo o lokalnim izborima, stavovi kandidata imaju šire značenje od lokalne uprave. Stoga, dragi vjernici, birajte one koji zastupaju kršćanska antropološka načela istine i pravednosti, brane i štite ljudski život, te promiču dostojanstvo braka i obitelji. Naime, nije posrijedi samo organiziranje društvenog života u nekoj sredini, nego mnoštvo otvorenih pitanja gledom na odgoj i obrazovanje, solidarnost s najugroženijima, te promicanja kulture.

Kršćani ne mogu prihvatiti političke stavove koji zastupaju ili odobravaju bilo koji totalitarni sustav, ili se pak nadahnjuju na njihovim, za hrvatski narod i društvo pogubnim načelima. Posebice su neprihvatljivi kandidati koji niječu, umanjuju, ili prešućuju istinu o odgovornosti izvršitelja jezivih komunističkih zločina nakon Drugoga svjetskog rata. Zato će vjernik svoj glas dati kandidatu koji se zalaže za mir i pravdu, za istinu o hrvatskoj prošlosti i Domovinskome ratu. Osim toga, vjernik će birati one koji zastupaju vrijednost neradne nedjelje, a od kandidata s pravom očekuje da se bore protiv droge i svih ovisnosti, mita i korupcije, pornografije i prostitucije.

Pozivamo vjernike i sve ljude dobre volje da ispune svoju građansku i kršćansku dužnost i pristupe izborima, te neka u savjesti dobro odvagnu kojim osobama dati glas povjerenja za službu župana, načelnika ili gradonačelnika, odnosno predstavnika u tijelima lokalne samouprave. Na kraju potičemo vjernike neka u Marijinu mjesecu svibnju posebice mole za slogu, radost i napredak Domovine."

Na kraju, budući da je danas blagdan Svetoga Matije, koji je demokratski (između dvojice kandidata, premda kockom, ali nakon molitve Duhu Svetomu) bio izabran među apostole, umjesto Jude izdajnika, želim istaknuti da je pri izborima vjerniku vrlo važan čimbenik i molitva Duhu Svetomu za rasvjetljenje (posebno u nekim sredinama gdje sve nije "bistro"). Da ne bi poslije, oni koji budu nezadovoljni rezultatom izbora, s tugom - parafrazirajući biblijski komentar izbora Sv. Matije - morali reći: Kocka pade na mafiju!


Post je objavljen 14.05.2009. u 12:46 sati.