Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/glasamerike

Marketing

Kibernetski ratnici iz West Pointa

West Point Cyberspace warfare
Prošli smo mjesec saznali da su hackeri, vjerojatno iz inozemstva, prekopirali nekoliko tera-bajtova podataka o najskupljem programu američke vojske u povijesti – lovcu poznatom po imenu F-35 Joint Stike. Anonimni dužnosnici Pentagona priopćili su da su špijuni iz kibernetskog prostora ukrali podatke o konstrukciji i elektronskoj opremi budućeg najmodernijeg američkog vojnog zrakoplova. Prošle godine član Zastupničkog doma američkog Kongresa, republikanac Frank Wolf, izjavio je da su kineski hackeri ušli u kompjuterski sustav njegova ureda. Izrazio je sumnju da je to posljedica njegove dugogodišnje kritike kineskih vlasti na planu poštivanja ljudskih prava.

Kineske aktivnosti na polju online špijunaže posljednjih godina izazivaju zabrinutost u Americi, a postoje indicije da se kineski hackeri nalaze iza krađe ogromne količine informacija o lovcu F-35. Tvrtka McAffee koja se bavi sigurnošću online sustava smatra da je Kina najagresivnija od oko 120 zemalja koje se bave špijunažom putem Interneta. Prema njoj, kineski su hackeri prošle i pretprošle godine ušli u njemačke, američke i indijske računalne sustave.

U posljednjih šest mjeseci Pentagon je potrošio oko 100 milijuna dolara na obranu od napada u kibernetskom prostoru i saniranje problema nastalih zbog njih. Prije dva mjeseca Bijela kuća je objavila da će "obaviti reviziju kako bi osigurala da su sve sigurnosne inicijative američke vlade u kibernetskom prostoru u potpunosti integrirane, da imaju dostatne fondove i da su koordinirane s Kongresom i privatnim sektorom".

Stoga ne čudi da se u vjerojatno najpoznatijoj američkoj vojnoj akademiji kopnene vojske West Pointu uvježbavaju nove ratne igre. Nedavno je skupina pitomaca ove akademije dobila zadatak da uspostavi potpuno novu kompjutersku mrežu i zadrži ju non-stop funkcionalnom tijekom četverodnevnog razdoblja. Ne izgleda kao strašno složeni zadatak, ako se ne zna da su tijekom ta četiri dana najvrsniji hackeri Američke nacionalne agencije za sigurnost – NSA – pokušavali upasti u mrežu i prekinuti njen rad. Ova vježba bila je svojevrsni diplomski ispit za skupinu pitomaca koji su izabrali informativnu tehnologiju kao užu specijalnost u kopnenoj vojsci.

U pustinji blizu Las Vegasa, u nizu neupadljivih kamp prikolica, neki od najboljih hackera provode noći i dane pokušavajući pronaći slabe točke i upasti u ogromne kompjuterske sustave oružanih snaga. Riječ je o eskadronu američkog ratnog zrakoplovstva koji je stacioniran u obližnjoj bazi Nellis. Ove aktivnosti svakako potvrđuju nedavne navode ministra obrane Roberta Gatesa koji je rekao da se Sjedinjene Države nalaze praktički "stalno, svaki dan, na udaru napada iz kibernetskog prostora", te da Pentagon namjerava učetverostručiti broj stručnjaka za kibernetsko ratovanje.

Kibernetsko ratovanje na West Pointu, aktivnosti Pentagonovih vlastitih hackera i izjave ministra obrane upućuju na jednu stvar – da u svim rodovima američke vojske postoji svijest kako je prijetnja kompjuterskog napada jednaka napadu koji bi mogao obaviti vojni lovac ili borbena brigada.


Post je objavljen 11.05.2009. u 20:01 sati.