Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/sportski-zaljubljenik

Marketing

Igor Štimac brani neobranjivo: Liga 16 bit će preskupa i nezanimljiva!

Premda se u Maksimiru tome energično protive, sve je očitije da se Prva hrvatska nogometna liga od sljedeće sezone širi na 16 klubova. Bit će to velika pobjeda Igora Štimca, koji je u svom mandatu predsjednika Udruge prvoligaša, unatoč protivljenju Dinama, proveo svoje dvije odluke: emisija Volim nogomet koja je, treba priznati, polučila uspjeh i proširenje Lige na 16 klubova, inače, najvažniji projekt Štimčeve vladavine. No, ostavimo po strani sukobe Štimac – Dinamo te se svi zajedno zapitajmo na što će takva liga sličiti i imamo li mi uopće uvjete za ligu s toliko klubova.

Očekivano, svi oni koji bi po plasmanu sljedeće sezone trebali zaigrati u Prvoj hrvatskoj ligi dobili su licence, iako je više nego upitno kako i na koji način. Prvo, osim Poljuda, ni jedan stadion u Hrvatskoj nije u potpunosti siguran. Sjetite se samo tragedije u Stanovima kada je smrtno stradao igrač Zadra Hrvoje Ćustić. Drugo, recesija i financijska kriza naša su realnost i pitanje je kako će se i na koji način financirati većina prvoligaša. Isto tako, pitanje je jesu se Štimac i društvo upitali otkud i njima novac za tako jedan veliki projekt u kojima financijski izdaci neće biti mali.

Već sada velike korporacije koje su izdašno pomagale sport smanjuju iznose koji se uplaćuju na račun klubova, ali i lige. I na kraju, jesu se u Udruzi, ali i u HNS-u zapitali kakva će biti kvaliteta te Lige. Svjedoci smo Lige s 12 klubova u kojima je kvaliteta stran pojam i gdje na stadione dolazi prosječno 1000 ljudi. Je li možda pametnije bilo tu Ligu smanjiti na 10 klubova pa da barem imamo više utakmica u kojima se sastaju Hajduk i Dinamo jer, nažalost, malo koga zanima derbi Slavonije Osijek – Cibalia ili dalmatinski okršaj Zadar – Šibenik.

Očito je da je za tako jednu važnu odluku trebalo potaknuti veću raspravu u javnosti. Nalazimo se u teškoj ekonomskoj situaciji i koliko god Štimac branio taj projekt, što je njegovo pravo, upitna je njegova provedba. Čini se, više je razloga za pesimizam kad se radi o Ligi 16.



Post je objavljen 09.05.2009. u 11:27 sati.